Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 3 september 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken 1. Het college van B. en W. heeft kennis genomen van uitgaven en inkomsten van het B&W-fonds over de periode 1998-2001. In dit fonds komen alle neveninkomsten van wethouders en de burgemeester, zoals vergoedingen voor commissariaten (Eneco, EZH, Schiphol etc) en spreekbeurten. Het fonds wordt gebruikt voor subsidies/giften (tussen 200 - 6000) aan kleinschalige maatschappelijke projecten. 2. De deelnemers aan de World Association for Cooperative Education 2003 (WACE) hebben op 27 augustus een ontvangst aangeboden gekregen in het stadhuis.
3. Op vrijdag 18 oktober staat de Burgerzaal van het stadhuis ter beschikking aan het Rotterdams Vrijwilligersontbijt. Hiermee drukt de gemeente Rotterdam haar waardering uit voor de inzet van vrijwilligers.
4. Het college heeft ingestemd met de beantwoording van vragen die de heer M. Smit (Leefbaar Rotterdam) heeft gesteld over schijnhuwelijken.
5. Het college heeft ingestemd met de beantwoording van vragen die mevrouw E.L.Kuijper (PvdA) heeft gesteld over politiesterkte in het Oude Westen.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer 1. Het college van B. en W. heeft de ontwerp-leefmilieuverordening "Bloemhof" vastgesteld en geeft deze vrij voor het voeren van een inspraakprocedure door het daartoe bevoegde dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord. Het oogmerk van de leefmilieuverordening is het tegengaan van ongewenste aantasting van het woonkarakter van de buurt door regulering van gebruikswijzigingen in kantoren, horeca, winkels en bedrijven. Omdat aan het ontwerpen van een bestemmingsplan voor Bloemhof in 2003 wordt begonnen, wil het deelgemeentebestuur dat Bloemhof tot die tijd onder de beschermende werking van een leefmilieuverordening wordt gebracht.
2. Het college van B. en W. heeft besloten tot het afgeven van machtigingen voor het binnentreden van twee woningen aan de Dordtselaan. In beide gevallen is geen gehoor gegeven aan een eerdere aanzegging tot ontruiming.
3. Het college van B. en W. gaat een overeenkomst aan met Unilever Bestfoods Nederland BV en Dura Bouw Rotterdam BV voor de realisatie van de projecten de Brug en Koopmanstad aan de Nassaukade/Oranjeboomstraat. Het project voorziet in een kantoor op palen boven de huidige fabriek en de bouw van 295 woningen op het Oranjeboomterrein. De overeenkomst houdt onder meer in dat de gemeente twee percelen die nu nog aan Bestfoods worden verhuurd, aan het bedrijf verkoopt. Daarnaast vindt nog de overdracht plaats van drie stukken grond van Dura Bouw Rotterdam aan de gemeente die de gemeente gaat benutten voor het inrichten van de buitenruimte. 4. Het college van B. en W. stelt voor aan de gemeenteraad om voor een viertal stadsvernieuwingsprojecten in Spangen 11,5 miljoen te reserveren uit de 2e tranche van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing, namelijk uit dat deel dat te zijner tijd aan de deelgemeente Delfshaven toegekend zal worden. Het college van B en W kiest voor deze reservering, omdat er een hoge maatschappelijke urgentie is om knelpunten in de wijk aan te pakken.

Sociale en Culturele Zaken 1. Het College van B. en W. heeft het jaarverslag en de jaarrekening 2001 van Museum Boijmans Van Beuningen vastgesteld. 2. De Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) ontvangt eenmalig een bedrag van 10.000, - uit het Accommodatie Knelpuntenbudget van de kostenplaats Kunstzaken. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld voor enkele bouwkundige aanpassingen in het pand aan de Hennekijnstraat. De aanpassingen zijn noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de brandveiligheidseisen. 3. Het college stelt een subsidie van 14.000,- beschikbaar aan de Stichting Public Art Squad voor het project Circus Cerny. Van dit bedrag komt een deel ten laste van het budget internationaal cultuurbeleid op de kostenplaats Kunstzaken. Een deel komt ten laste van het budget Externe Betrekkingen.Circus Cerny is een overzichtstentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst van de Praagse kunstenaar David Cerny en is bedoeld om de hedendaagse Tsjechische beeldende kunst te introduceren bij een breed Rotterdams publiek. Een groep Tsjechische journalisten zal in het kader van deze tentoonstelling Rotterdam bezoeken. 4. Het College van B. en W. heeft antwoord gegeven op vragen van raadslid M.J. Smit (Leefbaar Rotterdam) over het niet uitsluitend hanteren van de Nederlandse taal als voertaal in het Jeugdvakantiepaspoort 2002.
5. Het college draagt wethouder R.M. de Faria (Volksgezondheid) voor als lid van het algemeen bestuur van het Openbaar Lichaam Voorzieningen Gezondheidszorg Rotterdam (OLVGR) en Omstreken. Als plaatsvervanger heeft het college wethouder J. van der Tak voorgedragen. De definitieve aanwijzing is een bevoegdheid van de gemeenteraad. De gemeente Rotterdam neemt sinds 1987 deel aan de Gemeenschappelijke Regeling Volksgezondheid Rotterdam en omstreken. In het bestuur van de OLVGR is de gemeente steeds vertegenwoordigd door de portefeuillehouder Volksgezondheid.

Sociaal Economische Zaken 1. Het college van B. en W. stelt de gemeenteraad voor om de subsidie voor schoolbegeleiding in 2001 voor de Vrije Scholen, het Gereformeerd Pedagogisch Centrum en het Begeleidingscentrum Gereformeerd Schoolonderwijs definitief vast te stellen op 39.355 Voorgesteld wordt aan het CED het resterende bedrag van 1.951.233 toe te kennen.
2. Het college heeft besloten voortaan af te zien van adviesrecht bij de benoeming van bestuursleden van het ROC Zadkine. Dit is namelijk verworden tot een formaliteit zonder wezenlijke beleidsmatige of bestuurlijke meerwaarde. Ook voor andere ROCs en instellingen voor beroepsonderwijs heeft de gemeente geen adviesrecht. Bovendien heeft de gemeente diverse beïnvloedingsmogelijkheden op activiteiten van het ROC middels contracten en convenants.
3. Het college stelt de raad voor om goedkeuring te verlenen aan de omzetting van de beschikking Huisvestingsprogramma 2002 van uitbreiding tijdelijke huisvesting in permanente huisvesting voor drie groepen leerlingen van basisschool De Kleine Prins. Daarmee is 212.592,= gemoeid. Dit wordt gedekt uit eerdere onderschrijdingen.
4. Het college stelt de raad voor om spoedaanvragen voor onderwijs toe te kennen voor de Nieuwe Park Rozenburgschool, basisschool Steven Stemerding, De Kleine Prins, Islamitisch College Ibn Ghaldoen, het Nova College en de Stelberg. De spoedaanvraag van de Heijbergschool wil het college niet toekennen. De totale kosten voor deze spoedaanvragen bedragen 1.265.438,73. Deze komen ten laste van het budget van de Dienst Stedelijk Onderwijs.

Personeel & Organisatie
1. Het college van B. en W. heeft kennis genomen van een subsidie van 181.512,= die het A+O fonds Gemeenten aan gemeenten in het kader van het stimuleren van diversiteitsbeleid in de gemeentelijke organisatie toekent.

Juridische Zaken
1. Het college van B. en W. heeft besloten een bezwaarschrift in te trekken tegen beschikking van het Agentschap Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het ESF project begeleid werken. 2. Het college van B. en W. stelt de raad voor te besluiten tot de herbenoeming van twee leden van de schadebeoordelingscommissie. Conform artikel 2 van de planschadeverordening worden de leden elke 4 jaar herbenoemd.
3. Het college van B. en W. besluit tot de benoeming van twee extra plaatsvervangend secretarissen voor de
schadebeoordelingscommissie, zodra de planschadeverordening is gewijzigd. De wijziging van lid 5 van artikel 2 van de planschadeverordening is noodzakelijk, omdat daarin nu staat dat slechts sprake kan zijn van één secretaris en twee plaatsvervangers. Het college doet dit voorstel aan de raad. De uitbreiding is noodzakelijk vanwege het toegenomen aantal verzoeken om planschadevergoeding.
4. Het college heeft ingestemd met de pre-adviezen van de Algemene Beroepscommissie over een aantal bezwaar- en beroepschriften. 5. Het college heeft ingestemd met het preadvies van de Algemene Beroepscommissie, kamer V, om de bezwaren van een RET-medewerker tegen een besluit tot een disciplinaire straf ongegrond te verklaren.
6. Het college heeft een procesbesluit genomen tot het instellen van beroep tegen de besluiten van het agentschap SZW tot afwijzing van de bezwaarschriften van de gemeente inzake subsidies voor vier ESF-projecten.
7. Het college heeft besloten om in hoger beroep verweer te kunnen voeren in een geschil over huur van een parkeerterrein.

Financiën
1. Het College van B. en W. heeft een besluit genomen op een groot aantal beroepschriften