Amsterdam RAI

HISWA te Water 2002
26 jun 2002

Veelbelovende 19e hiswa te water

Manoeuvreerclinics, champagnebar, matchracen op wedstrijdjachten en navigatiesymposium omlijsten bootshow

De vooruitzichten voor de 19e editie van de HISWA te Water die van 3 tot en met 8 september 2002 in Seaport Marina IJmuiden plaatsvindt, zijn zeer gunstig. Evenals vorig jaar meren ruim 400 luxe zeil-, motorjachten en sloepen af aan de steigers van de jachthaven. Daarmee biedt de internationale boot-show een imposant aanbod, waaronder diverse Europese en wereldprimeurs. Omlijstende activiteiten maken van de HISWA te Water een compleet watersportevenement voor de ervaren watersporter. Dit jaar staat ook weer het navigatiesymposium op het programma, dat iedere twee jaar door het Nederlands Instituut voor Navigatie georganiseerd wordt.

Goede afspiegeling (inter)nationale jachtbouw
De HISWA te Water toont een gevarieerd aanbod van zowel open boten en sloepen, als zeil- en motorjachten. De grootste jachten zijn 25 meter lang. Met name het aanbod in de lengteklasse van 14 tot 20 meter is dit jaar zeer uitgebreid, vertelt product manager Cora Burger. Uniek is de groei in het segment van de luxe catamarans. De deelnemers Catana, Jan de Boer Catamarans, Trimax, Troost Power Cat en African Cats komen in totaal met zes catamarans van 10 tot 14 meter. Naast klassiek gelijnde houten en stalen jachten, liggen er ook moderne aluminium en polyester schepen. Zoals altijd treft de bezoeker op de bootshow jachtbouwers en importeurs van (semi)custombuilt en seriegebouwde jachten. Ieder jaar mag de HISWA te Water zich verheugen in de komst van veel trouwe deelnemers. Nieuwkomers onder de exposanten zijn dit jaar Standfast, Trintella Shipyard, Polak OGEM, Stentor, Vripack Yachting en Streamline. Op de kade geven zeil- en mastenmakers, jachtmakelaars en leveranciers van diverse nautische artikelen acte de présence. Een opvallende exposant zal hier ongetwijfeld de stand van Franco Costa zijn, waar lithos van de Italiaanse kunstenaar gekocht kunnen worden. De 67-jarige Costa heeft een internationale reputatie verworven als huisartiest van de Americas Cup, de Whitbread Race en recentelijk de Volvo Ocean Race.

Primeurs in alle segmenten
Diverse jachtbouwers en importeurs tonen hun schepen voor het eerst aan het publiek. Naast Europese primeurs zijn er ook diverse wereldprimeurs te bezichtigen. Altena Yachting komt met de Blue Water Trawler 58. De Searocco van M. Polak OGEM bv is een wereldprimeur onder de zeegaande motorjachten. De Streamline 30 zal ook een opvallende verschijning zijn aan de steigers. Blikvangers onder de luxe zeiljachten zijn ongetwijfeld de Standfast 64, de Bestevaer 65S, de Little Zaca 73 en de Trintella 65 Luxury. Maar ook bij de seriebouwers is er volop nieuws waaronder de Bavaria 38 en 41, de Etap 37s, de Saffier 800 van Hennevanger en de Santer 760 Racing en de Faurby 424 van Jonker Yachts. Wasa Yachts komt met een nieuw model 41-footer en X-Yachts toont de X-332 voor het eerst aan het publiek. Ook sloepen blijven zich doorontwikkelen. Interboat, ONJ, Makma Yachting en Nautical Equipment Group kondigen allen nieuwe modellen aan.

Activiteiten op en rond het water
Nieuw dit jaar is de mogelijkheid voor bezoekers om deel te nemen aan een gratis korte manoeuvreerclinic om kennis te maken met motor manoeuvreren op een zeiljacht. De deelnemers leren onder leiding van ervaren instructeurs van De Zeezeilers van Marken op een Centurion 41s van Wauquiez de basisbeginselen. Voor diegenen die willen ervaren hoe het matchracen op snelle wedstrijdjachten er aan toegaat, biedt het evenement Matchracen met Quote uitkomst. Twee W-60s varen meerdere keren per dag uit om de snelste tijd neer te zetten op een op de Noordzee uitgezet parcours. Dit vanzelfsprekend onder leiding van professionele wedstrijdzeilers. Het tweejaarlijkse navigatiesymposium behandelt dit jaar het thema Veiligheid en verantwoordelijkheid bij zeilevenementen op groot water. Ook de inwendige mens hoeft niets te kort te komen op de HISWA te Water. Op de kade bevinden zich diverse eetgelegenheden waar cateraar La Place voor heerlijke snacks, lunches en menus zorgt. De drijvende champagnebar van restaurant Imkos is dé plek om een eventuele aankoop passend te vieren.

Tijden en prijzen
De HISWA te Water wordt georganiseerd door Amsterdam RAI, onder auspiciën van de HISWA Vereniging (branchevereniging voor de bedrijfstak waterrecreatie). De tentoonstelling is van dinsdag 3 tot en met zondag 8 september geopend. Van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 19.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs is 14,- per persoon. Kinderen van 4 tot en met 17 jaar en houders van een Pas 65 betalen 9,-. Delta Lloyd is hoofdsponsor van de tentoonstelling.

Per fast flying ferry naar de HISWA te Water
Seaport Marina IJmuiden is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Leuker is het om met de fast flying ferry naar de HISWA te Water te gaan. Deze boot vertrekt vanachter het Centraal Station van Amsterdam en vaart tot Velsen, waar vandaan bussen tot de entree van de bootshow rijden. De eerste afvaart vanaf Amsterdam CS is op doordeweekse dagen om 7.00 uur en in het weekend om 10.00 uur. Vervolgens vertrekt de ferry ieder uur. De laatste afvaart vanuit Velsen is om 19.00 uur en in het weekend om 17.30 uur.

www.hiswa.nl
Meer informatie over de bootshow, de exposanten en de evenementen is te vinden op www.hiswa.nl.

Amsterdam, 26 juni 2002