Rijksuniversiteit Groningen

Rekenen aan de ruimte. Wat mag technische planologie van ICT verwachten?

Onderstaand onder embargo tot het moment van uitspreken enkele fragmenten uit de oratie van prof.dr. G.J.J. Linden.

EMBARGO tot 3 september, 16.30 uur

"Technische Planologie is een jonge tak van wetenschap. Op 20 september 2002 wordt het tienjarig bestaan van deze studierichting in Groningen gevierd. Haar ontstaan dankt zij aan de erkenning van het belang van maatschappelijke overwegingen bij (grote) infrastructurele projecten. De brugfunctie tussen civiele techniek en planologie die de Technische Planologie vervult, is van essentiële betekenis voor de toekomst van de Ruimtelijke Wetenschappen."

"De ICT wordt steeds meer naar de periferie van alledag verdrongen. Niet langer bepalen hard- en software de mogelijkheden tot modelontwikkeling. Hardware is momenteel niet langer een belemmering. Dankzij 'parallel computing' ligt de rekenkracht van supercomputers binnen handbereik. Op software-gebied is al zoveel ontwikkeld, dat de voorgestelde derde fase in ruimtelijke modelontwikkeling in principe beschikbaar is. ICT is dus niet langer een remmende factor. Daardoor kan Technische Planologie zich concentreren op de theoretische en praktische aspecten van ruimtelijke modellen. Dankzij het gebruik van geografische informatie systemen (GIS) als gezamenlijk platform kan de inhoudelijke afstemming met andere ruimtelijke disciplines tot bundeling van krachten en dus verdere verdieping leiden."

"Kenmerkend voor de komende periode wordt het samengaan van methoden en technieken van zowel de planologie als de civiele techniek, en niet meer de dominantie van één (kwantitatief) model. Daardoor worden de toekomstige ruimtelijke modellen complexer, met meer aandacht voor andere ruimtelijke processen dan landgebruik en verkeer alleen. Deze complexe modellen sluiten beter aan bij werkelijk ruimtelijk keuzegedrag en zijn levensechter. Bovendien zijn er meer aangrijpingspunten voor het formuleren van relevant ruimtelijk beleid en sluiten ze logischer aan bij recente veranderingen in de wetenschappelijke optiek op mens en ruimte. Ook lenen ze zich beter voor de ontwikkeling van operationele geïntegreerde landgebruik-verkeersmodellen en kunnen ze uitstekend gecombineerd worden met GIS."

"De overheid blijft nog steeds de grote motor achter modelontwikkeling en -toepassing. In het verleden legde de noodzaak om ruimtelijk beleid effectiever en efficiënter te maken, gekoppeld aan de plicht tot openbare verantwoording voor voorgestelde ruimtelijke ingrepen, de nadruk op de kwantificering van gegevens. Door een veranderende maatschappelijke vraagstelling verliezen de bestaande modellen echter hun doeltreffendheid. Een logische consequentie is dat de overheid verder onderzoek in deze nieuwe richting gaat stimuleren. Ook zou 'de praktijk' veel meer op de hoogte moeten zijn van ontwikkelingen in de ruimtelijke wetenschappen." /GG

Einde EMBARGO

Datum en tijd

dinsdag 3 september 2002, 16.30 uur

Spreker

prof.dr.ir. G.J.J. Linden, hoogleraar Technische planologie

Titel

Rekenen aan de ruimte: wat mag technische planologie van ICT verwachten?

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

prof.dr.ir. G.J.J. Linden, tel. (050)363 38 73, e-mail: g.j.j.linden@frw.rug.nl of via het secretariaat van de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen, tel. (050)363 38 95, Miranda Jager, e-mail: m.jager@frw.rug.nl

Opening