Gemeente Rotterdam

Rotterdam biedt ruimte aan 300 vrije-kavelwoningen

De gemeente Rotterdam biedt kopers op de nieuwe woonlocatie Nesselande de mogelijkheid aan om een huis naar eigen ontwerp te bouwen. De uitgifte van de ruim 300 kavels is vorig jaar gestart en zal in fases tot in 2010 verlopen.

Van de eerste woning zal door wethouder Pastors van Fysieke Infrastructuur op 3 september om 7.30 uur de eerste paal de grond in worden geslagen. Zowel voor de toekomstige bewoners als voor de gemeente Rotterdam is dit een feestelijk moment. Het is niet alleen de start van de bouw van een droomhuis. Het is ook de start van een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van de gemeente om bewoners meer zeggenschap en keuzevrijheid in de Rotterdamse woningmarkt te bieden.

Welstandsvrij bouwen
In Waterwijk, waar de vrije kavels worden uitgegeven, gaat die zeggenschap heel ver. Voor het eerst experimenteert Rotterdam hier namelijk met welstandsvrij bouwen. Dat betekent dat de kopers niet alleen de vrijheid hebben om naar eigen ontwerp te bouwen, maar bovendien dat ze niet beperkt worden door richtlijnen van de welstandscommissie. Ook de bebouwingsregels, die er voor bedoeld zijn om te voorkomen dat de woningen op de buurkavels elkaar hinderen, zijn zo beperkt mogelijk gehouden.

De 300 vrije kavels liggen in een zeer aantrekkelijke omgeving: op een eiland aan het water en met een directe verbinding naar de vergrootte Zevenhuizerplas. Via sfeervolle dijkweggetjes zijn de kavels bereikbaar. Het merendeel van de kavels heeft een oppervlakte van rond de 450 m2.

Verkoop
De gemeente mikt met de vrije-kavelwoningen op het hogere marktsegment. Tot nu toe heeft zij via loting 45 kavels uit de eerste fase uitgegeven. Tot nu toe is de belangstelling voor de kavels groter dan de gemeente had verwacht, vooral omdat het voor de bewoners uit deze fase in het begin pionieren zal zijn. In december vindt er weer een nieuwe loting plaats. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor tot 18 oktober inschrijven.

Nesselande
Nesselande is één van de nieuwe Rotterdamse toplocaties. Tot 2010 zullen hier 5000, voor het merendeel, luxe tot zeer luxe woningen worden gebouwd. Ook zullen de Zevenhuizerplas en de omliggende recreatieve voorzieningen fors worden uitgebreid. De 300 vrij te bebouwen kavels liggen in Waterwijk; het idyllische en exclusieve eilandenrijk van Nesselande. In Waterwijk zullen ook 220 kavels projectmatig worden ontwikkeld. Op deze kavels worden bijzondere en meer compacte woonvormen gerealiseerd, zoals waterwoningen en drijvende villas.