Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 30-08-2002

Televisie
OPGELICHT
Uitzending dinsdag 3 september 2002
Nederland 2 - 22.10 uur


Opgelicht ontmaskert afperser

Op dinsdag 3 september start de TROS een nieuw seizoen van het programma OPGELICHT. In de eerste aflevering de ontmaskering van een afperser, die een gezin uit Zutphen maandenlang terroriseerde. De Duitse man, die zich uitgaf voor werknemer van een Russisch incassobureau, eiste 90.000 euro van een 44-jarige marktkoopman. "Claus von Utrecht" zette zijn eis kracht bij door het slachtoffer en zijn gezin te intimideren, lastig te vallen en geraffineerd te bedreigen. OPGELICHT zette een val. Met de verborgen camera werden de brutale intimidatiepogingen van de afperser feilloos geregistreerd en vervolgens kon de man door de politie worden aangehouden. Bovendien ontdekte het programma wie de opdrachtgever achter de hele affaire was - en die werd natuurlijk opgezocht en geconfronteerd ....

Verder in OPGELICHT een reportage over een nieuwe variant in het rijtje oplichtingstrucs van malafide schoorsteenvegers, dakdekken, scharensliepen etc.: het onkruidvrij maken van de oprit. Met name ouderen worden het slachtoffer van zogenaamde 'reinigingsbedrijven' die hun klanten onder druk zetten en er met veel geld vandoor gaan. Een hoogbejaarde vrouw uit Acht, bij Eindhoven, vertelt haar schrijnende verhaal.

Ook brengt OPGELICHT het komende seizoen -naast de gebruikelijke waarschuwingen en tips- een nieuwe rubriek. Iedere aflevering nomineert OPGELICHT een persoon of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt bij de bestrijding van oplichting. Alle genomineerden dingen mee naar de award voor de 'Klokkenluider van 2002'.

http://www.opgelicht.nl



Ingezonden persbericht