Amnesty International


Persbericht Amsterdam, 2 september 2002

Verenigde Staten
Amnesty International: bilaterale akkoorden Verenigde Staten over Internationaal Strafhof in strijd met het Statuut van Rome

De bilaterale akkoorden die de Verenigde Staten wil afsluiten om in de toekomst de overdracht van Amerikaanse verdachten aan het Internationaal Strafhof door andere landen te voorkomen, zijn duidelijk in strijd met het Statuut van Rome. Dit blijkt uit een gedetailleerde analyse van de Amerikaanse voorstellen door Amnesty International. De organisatie heeft deze analyse openbaar gemaakt aan de vooravond van de eerste Vergadering van de Verdragspartijen bij het Statuut van Rome, die dinsdag 3 september in New York van start gaat.

Volgens Amnesty International staat het lidstaten en ondertekenaars van het Statuut niet vrij om de door de Verenigde Staten voorgestelde akkoorden te tekenen. De organisatie roept de Vergadering van Verdragspartijen op een publieke verklaring uit te geven dat de Amerikaanse voorstellen strijdig zijn met de verplichtingen van lidstaten en ondertekenaars van het Statuut.

Amnesty International adviseert staten die nog geen partij zijn bij het Statuut van Rome, waaronder tientallen ondertekenaars, om samenwerkingsovereenkomsten met het Hof aan te gaan die overdracht van verdachten, vooruitlopend op ratificatie van het Statuut, juist wel mogelijk maakt. In tegenstelling tot de door de Verenigde Staten nagestreefde bilaterale akkoorden, zijn zulke samenwerkingsakkoorden wel rechtmatig, liet de organisatie weten.

Ook de Europese Unie zou op korte termijn duidelijk moeten uitspreken dat ook zij van mening is dat de Amerikaanse voorstellen onverenigbaar zijn met het Statuut van Rome. Op grond van de tekst van het Statuut en de gebruikelijke regels van uitleg van verdragen kunnen de Lidstaten van de Europese Unie, die allen partij zijn bij het Statuut, niet tot een andere conclusie komen, meent Amnesty International.

Volgens Amnesty International kunnen de door de Verenigde Staten voorgestelde bilaterale akkoorden het beste als straffeloosheidovereenkomsten worden gekwalificeerd. De akkoorden willen berechting van Amerikanen en buitenlanders in Amerikaanse dienst door het Internationaal Strafhof voorkomen, zonder dat de Verenigde Staten aangeeft hoe personen die verdacht worden van bijvoorbeeld misdrijven tegen de menselijkheid die buiten de VS zijn gepleegd dan wel zouden moeten worden berecht. Niet alle misdrijven onder het Statuut van Rome kunnen in de Verenigde Staten worden vervolgd als zij buiten de VS zijn gepleegd.

De Verenigde Staten beweren dat de bilaterale akkoorden (zogenaamde artikel 98-akkoorden), in overeenstemming zijn met artikel 98 van het Statuut van Rome. In het rapport International Criminal Court: The US campaign to obtain impunity for genocide, crimes against humanity and war crimes toont de organisatie aan dat de genoemde bepaling van het Statuut bedoeld is om strijdigheid van verplichtingen voortvloeiend uit het Statuut met al eerder bestaande internationale verplichtingen, te vermijden. Maar staten die partij zijn bij of ondertekenaar van het Statuut, kunnen hun verplichtingen daaronder niet ongedaan maken door nieuwe verplichtingen aan te gaan.

Achtergrond
Het Verdrag van Rome voor het Internationaal Strafhof trad op 1 juli 2002 in werking. Op 27 augustus 2002 hadden 78 staten het Verdrag van Rome geratificeerd; 139 staten hebben het Verdrag ondertekend. Naar verwachting wordt het Hof in de eerste helft van 2003 operationeel.

Op 3 september komt de vergadering van Verdragspartijen bijeen in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. De 78 staten die het Verdrag van Rome geratificeerd hebben buigen zich daar onder meer over het kiezen van de rechters en de openbare aanklager, die begin volgend jaar zal plaats vinden.

De Verenigde Staten is het enige land dat actief geprobeerd heeft de komst van het Internationaal Strafhof te voorkomen. Sinds het aannemen van het Verdrag van Rome in juli1998, heeft de Verenigde Staten er naar gestreefd Amerikanen uit te zonderen van de rechtsmacht van het Hof.

Amnesty International, andere NGOs en regeringen hebben herhaaldelijk aangetoond dat de vrees van de Verenigde Staten dat het Hof gebruikt zou kunnen worden voor politiek gemotiveerde vervolging van Amerikanen onterecht is, omdat het Verdrag van Rome voldoende waarborgen voor een eerlijk proces bevat, zodat het zeer onwaarschijnlijk is dat zon situatie zich zou kunnen voor doen.