Gemeente Leeuwarden

Oud-burgemeester Brandsma overleden

Oud-burgemeester Brandsma/Foto Dick v/d Heijde jr. Donderdagmiddag is in familiekring oud-burgemeester Johannes S. Brandsma gecremeerd. Hij overleed zondag op 84 jarige leeftijd.

De heer Brandsma was van 16 maart 1967 tot 19 april 1983 burgemeester van de gemeente Leeuwarden. Dat was in een tijdsgewricht waarin Leeuwarden een enorme expansie onderging. In economische zin was de komst van het derde Girokantoor van Nederland een enorme opsteker die ook de groei van de andere instellingen in de financiële dienstverlening aanjaagde. Leeuwarden kreeg een universitaire opleiding (Agogische Academie) die aan de basis stond van de ontwikkeling van Leeuwarden als dè HBO stad van het Noorden.

Burgemeester Brandsma maakte als inspirerend voorzitter deel uit van vijf opeenvolgende colleges van b. en w. Voor zijn verdiensten voor de stad werd hem bij zijn afscheid het ereburgerschap van Leeuwarden verleend. Met het overlijden van oud-burgemeester Brandsma verliest de Friese hoofdstad een gedreven en gewaardeerd bestuurder.