Gemeente Smallingerland

Veiligheidsplan voor gebied raai-splitting (03-09-2002)

Onlangs is voor het gebied van de scholen en de sporthal aan Raai en Splitting in Drachten een veiligheidsplan opgesteld. Het plan is opgesteld vanuit het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente in nauw overleg met diverse direct betrokkenen: vertegenwoordigers van wijkraad de Venen, politie, SVS, sportbedrijf, CSG Liudger en Friese Poort. Het plan is erop gericht om in en rond het gebied een prettig en veilig klimaat te scheppen, en overlast tegen te gaan.

In de afgelopen periode heeft het gebied rond de scholen aan Raai en Splitting in Drachten een ware metamorfose ondergaan. Zo hebben CSG Liudger en Friese Poort nieuwe schoolgebouwen neergezet en verrees er centraal in het gebied een nieuwe sporthal. Op dit moment wordt nog gewerkt aan de afwerking van het gebied. Omwonenden uitten bij de ontwikkelingen hun zorgen over de beheersbaarheid en veiligheid van het gebied. Dagelijks bezoeken namelijk duizenden scholieren, medewerkers en sporters de nieuwe sporthal en de scholen in het gebied. Dit vraagstuk werd ook onderkend vanuit het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente. Mede daarom is er een speciale beheerscommissie opgezet, die zich heeft gebogen over veiligheidsaspecten bij de plannen voor de inrichting en het gebruik van het gebied. In aanvulling hierop heeft een aparte werkgroep in opdracht van de beheerscommissie het veiligheidsplan uitgewerkt.

In de plannen en de uitwerking hiervan is al veel aandacht besteed aan de veiligheid van het gebied. Het gebied is open en overzichtelijk ingericht en aan de vormgeving is veel aandacht besteed. Dode hoeken en sociaal onveilige plekken zijn vermeden, er is geen doorgaand verkeer, het aantal uitgangen van het gebied en van de gebouwen is beperkt en het gebied is omgeven door water. Hierdoor is het gebied onder andere minder aantrekkelijk gemaakt voor lieden met verkeerde bedoelingen.

In het veiligheidsplan zijn afspraken vastgelegd over gebruik van het gebied, onderhoud, beheer en toezicht. Ook is in het plan vastgelegd dat de betrokken organisaties elk kwartaal overleggen over hoe het gaat in en rond het gebied. Bewoners en bedrijven rondom het gebied kunnen eventuele klachten of problemen melden bij speciale contactpersonen. Deze punten worden dan meegenomen in het kwartaaloverleg, en de melder krijgt bericht over de ondernomen actie. De namen en telefoonnummers van de contactpersonen worden via een aparte brief aan bedrijven en omwonenden kenbaar gemaakt. De beheerscommissie verwacht dat de preventieve maatregelen een positief effect zullen hebben op het leefklimaat en de uitstraling van het gebied.