Provincie Drenthe

Scheiding van verantwoordelijkheden

Provincie Drenthe structureert handhaving

Assen, 3 september 2002
Persberichtnummer 02-083



Gedeputeerde staten starten een project om de handhaving van wetten, verordeningen en regels verder te structureren. Doel van dit project is een verbetering van het "naleefgedrag" van burgers en bedrijven, de vergroting van de professionaliteit en kwaliteit van de provinciale handhaving en het stimuleren van samenwerking op het gebied van handhaving met de Drentse handhavingspartners, zoals de gemeenten. Dit moet ten goede komen aan de rechtszekerheid en veiligheid van de burgers. Alle handhavende taken worden vanuit één punt aangestuurd. Bij het project zijn bijna 30 medewerkers van de provincie betrokken.

De vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam hebben op een pijnlijke manier duidelijk gemaakt dat uniformiteit en duidelijkheid op het terrein van handhaving een harde noodzaak zijn. Het project "Professionalisering handhaving" sluit met zijn doelstellingen daarop aan en moet de kwaliteit van de provinciale handhaving verder vergroten. Het project vervangt het vorig jaar opgestarte handhavingsproject. Met het aanscherpen van het project reageren GS op de landelijke trend waarbij handhaving in korte tijd een van de belangrijkste onderwerpen is geworden voor zowel overheid als burgers. Het project gaat al op 1 november 2002 van start.

Een van de speerpunten is een duidelijke scheiding tussen beleid, vergunningverlening en handhaving. Alle handhavende taken worden afgezonderd van vergunningverlening en beleid en samengebracht in het project. Hiermee loopt de provincie vooruit op de discussie die landelijk wordt gevoerd over scheiding van verantwoordelijkheden. Scheiding is in de ogen van GS noodzakelijk om de handhaving uniform, transparant en effectief te laten functioneren.

Door landelijke ontwikkelingen wordt de provinciale taak verzwaard. Het college wil daarom de kwaliteit van de handhaving intern verbeteren en extern stimuleren. Voor burgers en bedrijven moet duidelijkheid ontstaan met één loket voor alle handhavende taken van de provincie.
De provincie is voorzitter van de het bestuurlijk handhavingsoverleg. De structurering van de provinciale handhaving moet volgens verantwoordelijk gedeputeerde Dijks eveneens een stimulerende werking hebben richting de Drentse gemeenten. Hij streeft ernaar om de kwaliteit van de handhavingswerkzaamheden in Drenthe gelijk te trekken.

Iso-certificaat
Het project zal tot een grotere uniformiteit in de handhaving leiden. Dit wordt bereikt door alle provinciale handhavingstaken in een kwaliteitszorgsysteem onder te brengen. Uiteindelijk wordt gestreefd naar een zogeheten ISO-certificering, een landelijk kwalliteitskeurmerk.
Het project "Professionalisering handhaving" van de provincie Drenthe wordt begeleid door een stuurgroep onder leiding van gedeputeerde Dijks. De nieuwe werkwijze zal stapsgewijs worden ingevoerd. Op 1 januari 2005 moeten alle verbeteringen zijn gerealiseerd.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl