Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten
2002-09-03: Stedenbouwkundig plan voor vier locaties afgerond

Het college van burgemeesters en wethouders heeft 3 september ingestemd met het stedenbouwkundig plan van de Luxemburgse architect Rob Krier voor vier locaties in de Rivierenbuurt. Hiermee wordt de bouw van een kleine 300 woningen mogelijk. Het gaat om de locaties van de Staatsdrukkerij aan de Boomsluiterskade/Christoffel Plantijnstraat, het Horecacentrum in de Christoffel Plantijnstraat, de voormalige Haagse Drukkerij aan de Boomsluiterskade en het Spui/Lamgroen (Kwik Fit). De ontwikkeling van de vier locaties neemt ongeveer vijf jaar in beslag. De verwachting is dat eind 2003 gestart wordt met het eerste nieuwbouwproject op de locatie van de Haagse Drukkerij. In de globale planning wordt uitgegaan van oplevering van het laatste nieuwbouwproject aan het Spui/Lamgroen eind 2007.

De voormalige commissie voor Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting heeft in oktober 2001 ingestemd met de stedenbouwkundige visie van Rob Krier als uitgangspunt voor de verdere planuitwerking voor de genoemde locaties. Daarbij is afgesproken dat de gemeente een visie voor de wijk ontwikkelt waaraan toekomstige ontwikkelingen getoetst kunnen worden. Ook heeft wethouder Hilhorst de toezegging gedaan de bewoners van de Rivierenbuurt nauw bij de uitwerking van de Krier locaties en bij de ontwikkeling van de visie te betrekken.

Koop- en huurwoningen

Het stedenbouwkundig plan van Rob Krier gaat uit van de bouw van een kleine 300 woningen in de huur- en koopsector. Zo worden er op de locatie van de Staatsdrukkerij (SDU) behalve 172 duurdere koopwoningen ook 26 goedkope huurwoningen gebouwd. Op de plaats van het huidige Horecacentrum in de Christoffel Plantijnstraat worden 46 senioren-appartementen gerealiseerd. Ook hier gaat het om goedkope huurwoningen. Op de plaats van de Haagse Drukkerij en aan het Spui/Lamgroen worden uitsluitend duurdere koopwoningen gebouwd. Op Spui/Lamgroen gaat het om appartementen; aan de Boomsluiterskade om grachtenpanden. De benodigde parkeerplaatsen bij de nieuwbouwprojecten liggen alle op eigen terrein.

Toetsingskader Rivierenbuurt

Het overleg met een aantal bewoners uit de Rivierenbuurt over een visie voor de wijk, heeft geleid tot een toetsingskader voor de ontwikkelingen in de Rivierenbuurt gedurende de komende tien jaar. Een van de belangrijkste punten is de positie van de Rivierenbuurt als woongebied in het centrum. Om deze positie te versterken is het noodzakelijk meer differentiatie in de woningvoorraad aan te brengen. Ook een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte met groen en water, moet de wijk als woonwijk aantrekkelijker maken. Verder gaat het kader uit van behoud van het gemengde karakter van de wijk en zo mogelijk een versterking daarvan door de vestiging van kleinschalige bedrijvigheid.
Daarbij gaat het om sectoren die goed samengaan met de woonfunctie zoals dienstverlening en ambachtelijke bedrijvigheid. Het toetsingskader Rivierenbuurt gaat nu de inspraak in.

Werkwijze Rivierenbuurt

Om tot een structureel overleg met bewoners uit de Rivierenbuurt te komen is de Kadergroep Rivierenbuurt opgericht. Vanaf oktober 2001 heeft de gemeente intensief overleg gevoerd met deze kadergroep over de vier Krier-locaties en de visie voor de wijk. Daarbij is voor de Krier-locaties gewerkt aan de hand van beslis- of aandachtspunten. Stap voor stap zijn de standpunten van kadergroep en gemeente dichter bij elkaar gekomen; over de hoogte van het gebouw aan het Spui/Lamgroen is echter geen overeenstemming bereikt. Het overleg met de kadergroep Rivierenbuurt heeft soms op wezenlijke onderdelen tot wijzigingen geleid. Zo is het poortgebouw op de SDU locatie in de rooilijn geplaatst en zijn doorgangen met het oog op de sociale veiligheid uit het plan gehaald, of groter gemaakt.

last update: 3-9-2002 16:54:12 ;pag.: 15484; auteur: 616;cat.: