Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten
2002-09-03: College stemt in met projectdocument Wijnhavenkwartier

Het Haagse college heeft vandaag ingestemd met het projectdocument Wijnhavenkwartier. Met de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier wordt een grote impuls gegeven aan het (nieuwe) centrum van Den Haag. De investeringen van rijk, gemeente en private partijen zullen het werken, wonen en de leefbaarheid in het gebied op een nieuw plan brengen. Op 26 september aanstaande wordt over het project besloten in de Haagse gemeenteraad.

Het plan voor het Wijnhavenkwartier is ontwikkeld om het gebied waar nu nog de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het wooncomplex de Zwarte Madonna staan, te verbeteren en een nieuw aangezicht te geven. De herhuisvesting van beide ministeries biedt kansen om aan de huidige situatie een kwaliteitsimpuls te geven.

De nieuwe plannen voor het Wijnhavenkwartier voorzien in de bouw van circa 520 woningen, waarvan 125 in de sociale huursector, een mix van stedelijke en cultureel-sociale voorzieningen en in nieuwbouw voor de twee genoemde ministeries. Het totale plan behelst een investering van circa 600 miljoen euro. Het aanvankelijke tekort is terug gebracht tot circa 3,2 miljoen euro.

Om het project te kunnen uitvoeren worden verschillende overeenkomsten gesloten. Het gaat om een overeenkomst met woningbouwvereniging HaagWonen over de aankoop van het wooncomplex de Zwarte Madonna en over de ontwikkeling van 125 sociale huurwoningen. Daarnaast wordt een samenwerkingsovereenkomst met de rijksoverheid gesloten en een vervolg-intentieovereenkomst met projectontwikkelaar MAB.

Naast het stedenbouwkundig plan, doet het college de gemeenteraad voorstellen over de grondexploitatie van het Wijnhavenkwartier, wordt het voor-ontwerp bestemmingsplan Wijnhavenkwartier in procedure gebracht en ligt er een voorstel om het wooncomplex Zwarte Madonna dit najaar tot actiegebied aan te wijzen.

Zwarte Madonna
De gemeente vindt het belangrijk dat zorgvuldig wordt omgegaan met de herhuisvesting van de bewoners van de Zwarte Madonna. Over de herhuisvesting is in samenwerking met HaagWonen een Sociaal plan opgesteld.

De bewoners krijgen recht op een verhuiskostenvergoeding en - afhankelijk van het inkomen - een voorrangsverklaring. De regeling gaat in zodra het wooncomplex tot actiegebied is aangewezen. Dat gebeurt zo spoedig mogelijk na goedkeuring door de raad op 26 september a.s.

De planning
De planning voor het vervolgtraject is op hoofdlijnen als volgt:

2002 Stedenbouwkundig plan gereed

Start herhuisvesting
Start bestemmingsplanprocedure
Start ontwerp 1e fase (ministeries en woningen)

2005 Start bouw 1e fase
2006 Start ontwerp 2e fase (woningen, hotels, winkels) 2008 Verhuizing ministeries
2009 Sloop oude ministeries
2010 Start bouw 2e fase

2014 Wijnhavenkwartier gereed

last update: 3-9-2002 17:00:59 ;pag.: 15485; auteur: 616;cat.: