Service Pack 1 voor Windows XP zorgt voor meer veiligheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit

Schiphol-Rijk, 3 september 2002 - Microsoft heeft Service Pack 1 (SP1), een verzameling patches en updates voor Windows XP, vrijgegeven voor productie. Windows XP SP1 zorgt onder andere voor meer veiligheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit, zowel voor zakelijke gebruikers als voor consumenten. Windows XP SP1 is vanaf maandag 9 september beschikbaar.

"Microsoft streeft er voortdurend naar om de betrouwbaarheid en veiligheid van Windows verder te verhogen. Service Pack 1 zorgt daarvoor," zegt Jim Allchin, group vice president Platform Group bij Microsoft. "Windows XP is het veiligste en betrouwbaarste besturingssysteem dat we tot nu toe hebben ontwikkeld, maar ons werk houdt niet op bij het afleveren van het product zelf. Windows XP SP1 en services zoals Windows Update zijn voorbeelden van onze inspanningen om klanten te helpen bij het up-to-date houden van hun PC met de nieuwste en beste technologie."

Windows XP SP1 verhoogt de beveiliging
Windows XP SP1 bevat alle beveiligingspatches die momenteel via Windows Update beschikbaar zijn. Tevens bevat het alle updates die voortgekomen zijn uit de controle van de Windows-code, in het kader van het eerder dit jaar gestarte 'Trustworthy Computing'-initiatief om de betrouwbaarheid van de producten verder te verhogen.

Behalve de gebruikelijke service pack-updates, biedt Windows XP SP1 tevens wijzigingen die zijn overeengekomen in de schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie en de openbare aanklagers van negen staten in de VS. Dankzij deze wijzigingen kunnen zowel computerfabrikanten als gebruikers de toegang tot Microsoft Internet Explorer, Windows Media Player, Windows Messenger, Outlook Express en Microsofts Java Virtual Machine verwijderen. Dit is slechts één van de afspraken die in schikking zijn vastgelegd en die Microsoft sinds de ondertekening - in november 2001- nakomt.

Windows XP als basis voor verdere ontwikkelingen
Met SP1 is Windows XP ook de basis voor een aantal opmerkelijke nieuwe Microsoft-producten, die de mogelijkheden van gebruikers gaan verbreden. Hiertoe behoren:


* Windows XP Tablet PC Edition - Dit is software voor zakelijke gebruikers van een mobiele PC met extra Tablet-functionaliteit. Dit betekent bijvoorbeeld dat gebruikers met een pen aantekeningen kunnen maken op het display van de mobiele PC;
* Windows XP Media Center Edition - Dit is software voor multimedia desktop PC's thuis, waarmee gebruikers via een nieuwe gebruikersinterface en een afstandbediening overal in de kamer toegang hebben tot hun digitale mediabestanden;
* Windows Powered Smart Display - Het display van de PC zal zich zodanig verder ontwikkelen dat gebruikers hiermee draadloos verbinding zullen kunnen maken met hun op Windows XP gebaseerde desktop PC. Dit betekent dat gebruikers niet langer aan hun bureau gekluisterd zijn, maar overal in het huis toegang hebben tot de informatie, toepassingen en diensten die zij nodig hebben.
Productactivering
In SP1 heeft Microsoft ook technische maatregelen getroffen ter verdere bescherming van haar intellectuele eigendom. Zo kan SP1 niet geïnstalleerd worden op PC's die voorzien zijn van een Windows XP installatie met een illegaal gedistribueerd serienummer. Daarnaast is de activeringsperiode verruimd van 1 dag naar 3 dagen.

Beschikbaarheid
Windows XP SP1 is vanaf maandag 9 september beschikbaar op de website van Microsoft. Er is dan ook meer informatie beschikbaar op www.microsoft.nl/windows.

Eind juni 2002, negen maanden na de lancering, waren 46 miljoen retail- en OEM-licenties van Windows XP geleverd. Dit maakt Windows XP tot het snelst verkopende Windows-besturingssysteem tot nu toe. Er zijn inmiddels zo'n 30.000 producten verkrijgbaar voor Windows XP, ontwikkeld door ruim 800 ontwikkelpartners. Windows XP is ontworpen om het gebruik van digitale media gemakkelijker te maken en de groei van de populariteit van het besturingssysteem valt samen met de toenemende interesse in digitale camera's, digitale videorecorders en digitale muziek. Daarnaast zorgt de eenvoudige configuratie van draadloze netwerken in Windows XP voor een snel groeiende interesse in draadloze thuisnetwerken en draadloze toegang tot Internet.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.



Ingezonden persbericht