Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

03/09/02 Hare Majesteit de Koningin bezoekt integratieprojecten in Rotterdam

Hare Majesteit de Koningin heeft dinsdagmiddag 3 september 2002, vergezeld van burgemeester Opstelten, in het kader van het grote steden- en integratiebeleid een informeel bezoek gebracht aan integratieprojecten in de Millinxbuurt in Rotterdam. Door middel van gesprekken met projectmedewerkers en bewoners heeft de Koningin zich op de hoogte kunnen stellen van resultaten van het integratiebeleid.

Het bezoek startte bij projectbureau Millinxbuurt, waar de Koningin sprak met projectleiders en bewoners over ontwikkelingen in de wijk.

Vervolgens bezocht de Koningin de protestants-christelijke basisschool De Akker. Hier sprak zij met voornamelijk Turkse vrouwen over het Buurtmoederproject. Bij dit project staan opvoeding en Nederlandse taal en gewoonten, zoals lezen met kinderen thuis, centraal.

Bij uitzendbureau Top Score sprak de Koningin met medewerkers. De uitzendkrachten bestaan uit (ex)verslaafden en zij worden ingezet om de wijk schoon te maken en te onderhouden. Het bureau is opgezet door de belangenvereniging van (ex)drugsverslaafden.

In het Millinxtheater ontmoette de Koningin bewoners van de wijk, die acteren in de Millinxsoap. Deze soap maakt lastige onderwerpen, onder andere over onveiligheid en onzekerheid over de toekomst, bespreekbaar. Ook kreeg zij uitleg over het succes van het Millinx Moneyspel. Bij dit spel kunnen bewoners geld winnen en dit besteden aan buurtprojecten. Tenslotte sprak de Koningin met medewerkers van de woningbouwcorporatie over de woonvoorzieningen in de wijk.

De Koningin vervolgde haar bezoek met een wandeling door de buurt, waarbij onder andere het park werd bezocht. Dit met hekken omheinde park, is tot stand gekomen na inspraak van de wijkbewoners en omwonenden. Het park heeft een eigen parkwachtster. De wandeling leidde naar de politiepost gelegen aan de Dortselaan. Hier vond tenslotte een gesprek plaats over veiligheid in de wijk en wat er door de aanwezigheid van de politiepost reeds bereikt is.