Nieuwsbericht

dinsdag 03 september 2002, 16.45 uur

REGIONAAL

Politie controleert snelheid van 114.000 automobilisten

Alkmaar, dinsdag 3 september 2002.
Het verkeershandhavingsteam van de politie Noord-Holland Noord heeft in de maand augustus van zo'n 114.000 automobilisten de snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 6.761 te snel. Hetgeen betekent dat 6 % van de bestuurders zich niet aan de snelheid hield. Hoogst genoteerde snelheid werd vastgelegd op 150 kilometer per uur op een weggedeelte waar 80 is toegestaan. Over het algemeen worden de controles gehouden met onopvallende voertuigen.

Een bijzondere score werd gehaald op 13 augustus jl. toen het handhavingsteam gebruik maakte van een opvallende politieauto op een controlepunt langs de Rijksweg 9. Maar liefst 12 % van de bestuurders kwam te snel langs. Daarbij werden snelheden gemeten van 129 en 133 kilometer per uur, terwijl ter plekke slechts 80 is toegestaan. De zichtbare aanwezigheid van opvallende de politieauto maakte dus geen indruk op die weggebruikers. De politie zal in de toekomst vaker gebruik maken van deze opvallende manier van snelheidscontrole.

De controles worden gehouden in het kader van het verkeersveiligheidsproject dat in maart van dit jaar officieel van start ging. Hierbij let de politie in het belang van de verkeersveiligheid op 5 belangrijke punten. Het rijden door rood, gebruik van gordel en helm, rijden onder invloed en overtreding van de maximum snelheid. Met het landelijke project gaan politie en justitie er vanuit het aantal doden en gewonden in het verkeer drastisch terug te dringen.

NOORD-KENNEMERLAND

Gesloten auto aangetroffen
Heerhugowaard, maandag 2 september 2002.
In de avond, omstreeks 21.10 uur, vond een eenzijdig ongeval plaats op de Rustenburgerweg tussen de Jan Glijnisweg en de Korteweg. Door tot nu toe onbekende oorzaak verloor de bestuurder de macht over het stuur waardoor de auto in een slip raakte en op z'n zijkant tot stilstand kwam. Getuigen zagen dat de bestuurder uit de auto kroop en vervolgens snel de plaats van de aanrijding verliet. Uit onderzoek bleek dat de auto in het afgelopen weekend was gestolen vanaf de Letje Kooistratuin in Heerhugowaard. De eigenaar is van het aantreffen van de auto in kennis gesteld. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de identiteit van de bestuurder.

Politieauto vernield
Alkmaar, maandag 2 september 2002.
Maandagavond omstreeks 23.50 uur heeft een onbekende persoon de achterruit van een politieauto vernield. Surveillerende agenten hadden, in verband met een klacht van geluidsoverlast bij een horecabedrijf aan het Kerkplein, hen auto geparkeerd op het Kerkplein. Toen zij korte tijd later terug kwamen bij de auto bleek de achterruit met een steen te zijn vernield. Getuigen zagen de dader na de vernieling weglopen. Het was een slanke, blanke man met blond haar en hij droeg een rode jas.

Vrouw breekt arm na ongeval
Alkmaar, maandag 2 september 2002.
Maandagmiddag raakte een 58-jarige vrouw uit Alkmaar gewond nadat zij betrokken raakte bij een aanrijding. De vrouw reed met haar fiets op de kruising van de Koedijkerstraat met de Zijperstraat. Op deze kruising kreeg zij geen voorrang van de bestuurder van een personenauto, een 29-jarige inwoner van Alkmaar. Bij de daarop volgende aanrijding brak de vrouw een arm. Zij is overgebracht naar het ziekenhuis en daar opgenomen.

Verkeerscontrole
Alkmaar, dinsdag 3 september 2002.
Tussen 09.00 en 11.40 uur hebben enkele politiemensen een verkeerscontrole gehouden op de Herenweg. Daarbij werd door een radarwagen tevens snelheid gemeten. 10 van de 27 snelheidsovertreders konden worden staande gehouden (anderen reden in tegengestelde richting). De hoogst gemeten snelheid was 78 km/u waar 50 is toegestaan.
Bij de controle werd tevens gelet op het gebruik van de autogordel. 34 personen droegen deze niet en kregen een bon van 40,-. Tot slot werden er nog 3 automobilisten bekeurd omdat zij geen zichtbare kentekenplaat voerden. Oorzaken: het kenteken was achter een bumper gezakt, werd gedeeltelijk afgedekt door een trekhaak of was afgedekt door een fietsendrager.

NOORDKOP

Mishandeling
Den Helder, maandag 2 september 2002.
Een 14-jarige jongen uit Den Helder is gistermiddag thuis aangehouden nadat hij kort daarvoor in het Churchillpark een 13-jarige stadgenoot een stomp in zijn gezicht had gegeven. Als reden gaf de verdachte op dat hij een maand geleden uitgescholden was door het slachtoffer die nu een lesje moest leren. Het slachtoffer ontkent te hebben gescholden. Hij liep door de klap een blauwe plek op.

Auto van de weg gehaald
Schagen, dinsdag 3 september 2002.
Omstreeks 02.35 uur controleerde de politie een bestuurster op de Havenstraat op alcoholgebruik. Ze was nuchter maar beschikte niet over een rijbewijs en kreeg daar een bekeuring voor. De eigenaar van de auto zat naast haar en die bleek de auto sinds oktober vorig jaar niet meer tegen wettelijke aansprakelijkheid verzekerd te hebben. Ze mochten te voet verder want de auto werd aan het bureau geplaatst. De eigenaar kan de auto terugkrijgen wanneer deze verzekerd is.

WESTFRIESLAND

Aanvullend bericht over "Ruzie op markt"
Op zondag j.l. werd een bericht op de website gepubliceerd naar aanleiding van een ruzie tussen een groep jongeren en een marktkoopman. In aanvulling op dit bericht het volgende: De jongeren hebben aangegeven met druiven te hebben gegooid. Hoewel dit niet gericht was tegen de marktkoopman, reageerde deze daar wel op door de jongeren hierop aan te spreken. Een jongen, een 16-jarige uit Blokker, werd door de marktkoopman vastgegrepen. Nadat de jongen de man een klap had gegeven, kreeg hij ook een klap terug. De jongen kreeg vervolgens een klap met een ijzeren staaf (een onderdeel van de marktkraam). Hierdoor raakte hij gewond aan zijn gezicht. De jongen doet aangifte van mishandeling. Door de politie wordt een onderzoek ingesteld. Op dit moment is het nog onduidelijk wie die klap heeft uitgedeeld.

Buurjongen maakt amok
Opperdoes, maandag 2 september 2002.
Omstreeks 22.45 uur kreeg de politie de melding dat een 16-jarige jongen aan de Waarde ruzie zocht met zijn buren. Hij had een kei door een ruit van een leegstand huis gegooid. Toen zijn omgeving hierop reageerde deelde hij enkele klappen uit aan twee buurmannen. Vervolgens gooide hij nog een aardappelenschilmesje naar één van hen. Door te bukken kon de man voorkomen dat hij getroffen werd. De verdachte werd door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Hoorn. Hij is ingesloten en zal woensdag worden geleid voor de officier van justitie.

Rubberboot uit tuin gestolen
Zwaag, dinsdag 3 september 2002.
In de afgelopen nacht is uit een achtertuin van een woning aan de Kerketuin een rubberboot gestolen. De eigenaar had de boot opgeblazen en voor de nacht laten liggen om te kijken of deze niet lek was. Toen hij vanmorgen opstond was de boot weg. De dader heeft een slot van een tuinhek geforceerd. De boot heeft een lengte van ongeveer 3,65 m., is van het merk Zodiac, kleur grijs, type MK1 en heeft een nieuwwaarde van 2700,-.

Rookmelder goud waard
Hoorn, maandag 2 september 2002.
Omstreeks 22.30 uur kreeg de politie de melding dat er brand was in een woning aan het Oude Ambacht. Het bleek te gaan om een fikse woningbrand op de benedenverdieping. Terwijl de moeder en haar vriend even weg waren om sigaretten te halen was er in de woonkamer brand ontstaan bij de televisie. Op de 1e verdieping lagen vier meisjes te slapen in de leeftijd van 3 tot 10 jaar. Er ging gelukkig een rookmelder af in de woning. Het oudste meisje werd daar wakker van en alarmeerde haar zusjes. Met hulp van buurtbewoners hebben alle kinderen veilig de woning kunnen verlaten. Datzelfde geldt voor enkele honden en een kat. De gehele begane grond van de woning is uitgebrand. Op de 1e verdieping is tevens flinke schade ontstaan. De familie is tijdelijk elders ondergebracht.

Slachtoffer beroving gezocht
Hoorn, dinsdag 3 september 2002.
Op dinsdagmiddag omstreeks 14.10 uur vond er in een poging tot beroving plaats op de Grote Noord te Hoorn. Een 42-jarige man uit Hoorn fietste langs het slachtoffer, een vrouw van vermoedelijk rond 60 jaar oud. Bij het passeren liet hij zich tegen de vrouw aanvallen en probeerde haar handtas uit de fietsmand te pakken. De dader werd door een getuige achtervolgd. Deze heeft de politie gewaarschuwd. De politie kon de man ter plaatse aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. De identiteit van het slachtoffer is bij de politie echter niet bekend. Zij wordt verzocht zich te melden om aangifte te doen bij het politiebureau te Hoorn, telefonisch bereikbaar onder nr. 0900-8844.