Politie Midden- en West Brabant

Persberichten district Bergen op Zoom, dinsdag 3 september 2002

Datum: 3/9/2002
Auteur: Nicolette Bovenhorst

TEAM HALSTEREN / BERGEN OP ZOOM NOORD
Wijkagent Lepelstraat stelt onderzoek in naar aanleiding van ernstige overlast;
jeugdigen bekennen brandstichting en vernielingen Op 12 augustus 2002 maakte een verontruste inwoner van Lepelstraat aan het einde van de middag melding van jeugd die een vuurtje had gestookt bij het park nabij de tennisvelden. Omdat er al eerder klachten waren dat hier brandjes werden gesticht, maakten omwonenden zich zorgen. Zij konden de politie tevens op het spoor zetten van de identiteit van de jeugdige dadertjes.
Tijdens het huisbezoek dat wijkagent Nolten bracht aan de vermoedelijke daders, een 10- en een 11-jarige jongen uit Lepelstraat, meldden de jongens dat zij ook wat ruitjes hadden ingetikt. De feitelijke situatie bleek achteraf echter wat ernstiger dan de jongens deden voorkomen. Uit nader onderzoek van de politie bleek namelijk dat de jongens, samen met een drietal leeftijdsgenoten, waren binnengedrongen bij een bedrijf aan de Slotweg. Nadat zij het pand waren binnengegaan, hebben zij grove vernielingen in het pand aangericht. Drie ruiten van het pand waren ingegooid en alle ruiten van twee voertuigen op het terrein werden ingeslagen. Binnendeuren werden open geschopt en gesloopt en er werden enorme bekladdingen in het pand aangebracht. In totaal waren vijf minderjarige jongens, in leeftijd variërend van 7 tot 13 jaar, hier schuldig aan. Eerder werden in april in hetzelfde pand al brandjes en vernielingen aangericht. Onder een afdak van het bedrijfspand werd toen zelfs een auto in brand gestoken. Deze auto is totaal uitgebrand; de brandweer heeft door blussen kunnen voorkomen dat het vuur zich naar het pand verspreidde. Uit het onderzoek dat de wijkagent hier instelde, bleek zich hierbij eveneens een van de opgepakte jongeren te bevinden. Daarnaast was bij deze vernielingen een 15-jarige jongen betrokken, die ook door de wijkagent is benaderd. Hij bekende ook. In mei was bij de politie ook al aangifte gedaan van ernstige vernielingen in een bouwloods van een carnavalsvereniging aan de Zoekweg. Ook in dit pand was een ongelooflijke puinhoop aangericht. De link was snel gelegd en het duurde dan ook niet lang of drie van de reeds bekende minderjarigen biechtten op deze vernielingen ook op hun geweten te hebben, samen met weer vier andere minderjarigen, in de leeftijd van 11 tot 15 jaar.
Bij elkaar gaat het om een zeer aanzienlijke schade die door de benadeelden op de jeugdige daders zal worden verhaald. Afhankelijk van de leeftijd en hun aandeel worden de daders doorverwezen naar het Buro Halt of wordt proces-verbaal opgemaakt.

TEAM BERGEN OP ZOOM ZUID

Winkeldiefstal
Maandagmiddag werd vanuit een winkel aan de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom een winkeldiefstal gepleegd. Een inwoonster uit Bergen op Zoom nam voor een bedrag van 25 euro aan goederen mee en duwde een personeelslid bij het verlaten van de winkel opzij. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de verdachte.

Doorrijden na aanrijding
Maandagavond vond op de Prins Bernhardlaan in Bergen op zoom een aanrijding plaats tussen een bromfiets en een personenauto. De bestuurder van de bromfiets reed over de Prins Bernhardlaan en wilde zijn weg vervolgen in de richting van de Antwerpsestraatweg. Aangekomen bij de T-splitsing verleende een personenauto die uit de tegenovergestelde richting kwam geen voorrang aan de bestuurder van de bromfiets. Hierdoor kwam de bestuurder van de bromfiets ten val, en raakte zijn bromfiets total-loss. Na de aanrijding reed de bestuurder van de personenauto door, zonder zijn identiteit bekend te maken. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de bestuurder van de personenauto. Het gaat hierbij om een lichtkleurige auto voorzien van een hoge achterkant (mogelijk hatchback), lichtkleurig/ zilvergrijs. De auto heeft schade nabij het rechtervoorwiel.

Twee nachtelijke klimmers aangehouden
Maandagnacht werd een tweetal mannen aangehouden omdat zij op daken liepen van woningen aan de Sint Josephstraat in Bergen op Zoom. De politie had een tip gehad dat de twee mannen, afkomstig uit Huijbergen, op grote hoogte aan het wandelen waren. Een redelijke verklaring voor hun aanwezigheid konden zij niet geven, zodat zij werden aangehouden. De verdachte bekende zich schuldig te hebben gemaakt aan erfvredebreuk. Na verhoor zijn ze heengezonden.

TEAM HALDERBERGE

Politie verricht aanhoudingen wegens openlijke geweldpleging In de vroege morgen van dinsdag 3 september rond de klok van twee uur zagen twee politieagenten enkele jongeren lopen over de Heistraat te Hoeven. Kort daarvoor was door dezelfde surveillance geconstateerd dat de spoorboom over het fietspad was afgebroken. Nadat de politie de jongeren had aangesproken, bleken een 21-jarige man uit Hoeven en een 17-jarige man uit St Willebrord verantwoordelijk te zijn voor deze vernieling. Beide verdachten zijn ingesloten en in de loop van de dag met een dagvaardiging naar huis gestuurd. Tegen hen is proces-verbaal inzake openlijke geweldpleging opgemaakt.

TEAM RUCPHEN

Diefstal kentekenplaat
Dinsdagmorgen deed een inwoner uit Sprundel bij de politie aangifte van diefstal van een kentekenplaat. De afgelopen nacht stond zijn auto op de Sprundelseweg te Rucphen geparkeerd toen de kentekenplaat van de voorzijde van zijn auto werd gestolen. Het kenteken luidt ND-PS-99. De schade bedraagt ongeveer 10 euro.

Diefstal uit berging
Dinsdagmorgen deed een inwoner uit St Willebrord bij de politie aangifte van diefstal van een tweetal fietsen, een blauwe damesfiets van het merk Sparta en een groene damesfiets waarvan het merk onbekend is. De fietsen zijn weggehaald uit de berging van de benadeelde aan de Gertrudisstraat te St. Willebrord. De waarde van de beide fietsen bedraagt ongeveer 400 euro totaal.

Verkeerscontrole
Vanmorgen werd door een motorrijder van team Rucphen een controle gehouden, waarbij vooral de bromfietsende schooljeugd gecontroleerd werd. Zeven bromfietsen werden aan een controle op de rollentestbank onderworpen. Vijf ervan waren niet in orde en de bestuurders kregen direct een bekeuring van respectievelijk 40, 40, 63 en twee van 220 euro (de laatste twee hadden bijna het vermogen van een motor!!). Alle bestuurders mochten hun bromfiets weer meenemen. Verder werd het parkeren van de ouders bij de H. Hartschool onder de loep genomen. Een auto stond tijdens de controle geparkeerd op het trottoir. Omdat deze auto bovendien niet APK gekeurd was, was het gevolg dat deze bestuurder met 2 bekeuringen op zak huiswaarts kon keren.

Man (83) van zijn fiets gereden
Maandagavond omstreeks 19.45 uur reed een 83-jarige man uit St Willebrord met zijn fiets over de Pastoor Bastiaansensingel in St. Willebrord toen hij werd aangereden door een mevrouw uit St Willebrord die met haar auto vanaf de Gagelrijzen de kruising opreed en de fietser geen voorrang verleende. De man kwam hierdoor ten val en liep wat lichte kneuzingen aan hand en gezicht op. Een huisarts die toevallig in de buurt was hielp de man aan zijn verwondingen. De auto van mevrouw raakte niet beschadigd, de fiets van de man en ook zijn bril kwamen er echter minder gunstig van af.

TEAM ROOSENDAAL CENTRUM

Inbraak bedrijf
Afgelopen nacht werd er ingebroken in een bedrijf aan de Dunantstraat in Roosendaal. De dader(s) kon het pand betreden door een ruit aan de zijkant van het pand te vernielen. Uit het pand werd vervolgens een twaalf-tal computers gestolen. De technische recherche heeft een sporenonderzoek verricht.

TEAM ROOSENDAAL BOVENDONK

Woninginbraak
Maandagnacht is er ingebroken in een woning aan de Faunaberg in Roosendaal.Nadat de dader(s) 3 gaatjes in het kozijn aan de voorzijde van de woning geboord had, kon een raam worden geopend en kon de dader(s) het pand binnenkomen. Uit de woning werd een bos autosleutels meegenomen waarna de dader(s) een op de oprit geparkeerd staande VW Passat, kleur grijs voorzien van het kenteken 16-HV-FL wegnam.