Gemeente Breda

03-09-2002

College onderzoekt kansen NAC

Het college van burgemeester en wethouders van Breda wil de mogelijkheid om het betaald voetbal voor Breda te behouden nader bestuderen. De scenario's die Ernst & Young schetsen voor het voortbestaan van NAC, vormen hiervoor de basis. Wethouder A.J.G. Oomen van financiën wil hiertoe gesprekken gaan voeren met de Raad van Toezicht (NAC BVO), de Raad van Commissarissen (NAC Investments), financiers, sponsors en supporters.

Het college wil op deze manier in beeld krijgen hoe de verschillende partijen denken over de aanbevelingen van Ernst & Young over een nieuwe Raad van Toezicht en een nieuwe organisatiestructuur voor NAC en over de financiële scenario's die genoemd zijn in het rapport. Daarnaast wil het college van deze partijen weten welke oplossingen zij zien en wat hun rol zal zijn in de toekomst. Vervolgens brengt het college hierover verslag uit aan de gemeenteraad. De raad heeft immers in juli 2002 opdracht gegeven te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om NAC te behouden voor Breda.

Ernst & Young Corporate Finance BV bracht eind vorige week rapport uit over de financiële situatie en de saneringsmogelijkheden bij NAC. Het college heeft zich gisteren en vandaag uitvoerig laten informeren door de opstellers van het rapport over het verrichte onderzoek en over de toekomstscenario's.
In het rapport schetsen Ernst & Young vier scenario's waarvan er twee (onder voorwaarden) zouden kunnen leiden tot een gezonde exploitatie van betaald voetbal in Breda.
Het college wil nu die twee scenario's doorspreken met alle partners en de levensvatbaarheid ervan vaststellen.
Het college wil voldoende tijd nemen om het dossier NAC te onderzoeken en om, aan de hand van de bevindingen, een weloverwogen voorstel aan de raad te kunnen doen. Het streven is erop gericht om het voorstel in de raadsvergadering van 26 september te bespreken.

Breda, 3 september 2002