Gemeente Nuth


Tweede ronde vaccinatiecampagne meningokokken-C

De tweede ronde

Op maandag 3 september aanstaande start de GGD Oostelijk Zuid-Limburg met de tweede vaccinatieronde tegen de meningokokken-C variant. De vaccinaties vinden plaats van maandag 9 tot en met vrijdag 13 september, van 9.00 21.00 uur in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Tijdens deze tweede ronde zullen circa 30.000 jongeren geboren op of na 1 juni 1987 en voor 1 juni 1996 hun vaccinatie ontvangen.

Aanpak GGD Oostelijk Zuid-Limburg

Waar en wanneer?
Voor de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Nuth, Onderbanken, Simpelveld, Voerendaal, Gulpen-Wittem en Vaals organiseert GGD-OZL de landelijke vaccinatiecampagne tegen de Meningokokken-C variant. Tevens draagt zij zorg voor de uitvoering, dus het daadwerkelijke vaccineren. Omdat een hele grote groep (ditmaal circa 30.000 personen) in onze regio binnen kort tijdsbestek ingeënt moeten worden heeft de GGD-OZL gekozen om dit wederom op één locatie te doen, namelijk in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade.

Individuele oproep
In de week van maandag 2 september hebben de personen die in september gevaccineerd zullen worden een persoonlijke uitnodiging in hun brievenbus gekregen. Ditmaal zijn de adressen van de te vaccineren jongeren op postcode geselecteerd, maar wederom op vijf minuten gepland. Dit is verschillend met de vaccinatie in juni jl. Toen werden de uitnodigingen op leeftijd verstuurd in verband met de speciale ruimte die voor de kinderen tot 3 jaar was gereserveerd. Dit verschil in oproepen zal waarschijnlijk voor scholen en dergelijke duidelijk merkbaar zijn, en zeker prettiger. Het is echter wederom de bedoeling dat de genodigden verschijnen op het tijdstip dat voor hen gereserveerd is.

Inhaalmoment
In november vindt een inhaalmoment plaats voor personen die in juni en september geen gebruik hebben gemaakt van hun oproep. De GGD Oostelijk Zuid-Limburg zal deze inhaalslag in twee dagen verrichten. De data van deze dagen zijn momenteel nog niet bekend. Voor alle duidelijkheid: personen die voor juni jl. een oproep hebben ontvangen en daar geen gehoor aan hebben gegeven worden in de komende vaccinatieweek niet ingeënt. Zij dienen gebruik te maken van de twee inhaaldagen in november 2002. Dit zal tevens ook de laatste vaccinatiemogelijkheid zijn voor alle jongeren, die tijdens deze campagne zijn opgeroepen, om op kosten van de overheid de prik te krijgen. Vanaf 1 september jl. is deze vaccinatie opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Informatie
Voor specifieke lokale informatie over meningokokken is vanaf 2 september jl. een speciaal telefoonnummer in gebruik dat tijdens kantooruren bereikbaar is: 045 566 00056. Deze lijn wordt bezet door jeugdverpleegkundigen van de GGD Oostelijk Zuid-Limburg Voor algemene informatie over meningokokken en de campagne kunt u terecht bij de landelijke publieksinformatielijn tel. 0800 3008051. Ook op het internet kunt u terecht voor informatie. Het adres is: www.vaccinatie.minvws.nl.

Achtergrondinformatie

Meningokokkenziektewat is dat?
Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten veroorzaakt door de meningokokkenbacterie. De bacterie bevindt zich bij ongeveer 10% van de gezonde mensen in de neus- en keelholte. Men spreekt dan van zogenaamde dragers van de bacterie. Zolang hij daar blijft zitten, is er niets aan de hand. Iemand kan echter wel ziek worden als de bacterie in het bloed terechtkomt. De bacterie komt eigenlijk alleen maar in het bloed terecht, als de persoon in kwestie een verminderde weerstand heeft. Ook kunnen dragers deze bacterie overbrengen op andere personen door aanhoesten. Ook dan kan iemand pas ziek worden bij verminderde weerstand. Na een besmetting kan er dan een hersenvliesontsteking (= nekkramp of meningitis) of een bloedvergiftiging (= sepsis) ontstaan.

Waarom vaccineren?
In Nederland komt de ziekte ongeveer 800 maal per jaar voor: dit is dus ongeveer 2 gevallen per dag. In onze regio komt meningokokkenziekte per jaar zon 15-20 maal voor. In 2001 was in de regio OZL ongeveer 25% van de gevallen de C-variant. Tegen deze variant worden kinderen vanaf dit jaar ingeënt. Tegen de meningokok type B, dat in ca 75% van de gevallen de meningokokkenziekte veroorzaakt, is op dit moment nog geen vaccin beschikbaar. Het risico van het krijgen van de ziekte blijft in Nederland echter extreem klein.

Hoe herken je het?
Bij hersenvliesontsteking door meningokokken begint de ziekte meestal met een griepachtig beeld: verkoudheidsklachten en koorts. Daarna wordt het kind (of de volwassene) ernstiger ziek.

Verschijnselen zijn:

* Hoge koorts

* Koude rillingen

* Misselijkheid en braken

* Hevige hoofdpijn

* Nekstijfheid, hierbij is het zeer pijnlijk of zelfs onmogelijk om de kin naar de borst te bewegen.

* Babys zijn slaperig en drinken slecht. Ze worden prikkelbaar, huilen anders dan gewoonlijk en kunnen reageren met huilen op het verschonen van een luier.

Bij bloedvergiftiging komen daar de volgende verschijnselen bij:
* Sufheid, men kan vaak geen contact meer met het kind krijgen
* Kleine ronde puntjes in de huid. Dat zijn onderhuidse bloedinkjes die niet weg te drukken zijn (bijvoorbeeld te zien door er een waterglas op te drukken).

Hoe kun je het krijgen?
Bacteriën (dus ook de meningokokbacterie) verspreiden zich via kleine, in de lucht zwevende vochtdruppeltjes uit de neus en mond (aanhoesten). De besmettelijkheid is niet zo groot, omdat de ziekteverwekker snel uitdroogt in de buitenlucht. Het gevaar is groter bij intensief lichamelijk contact en wordt daarom ook wel de knuffelziekte genoemd. Een verblijf samen met een patiënt in een slecht geventileerde ruimte gedurende minstens vier uur geeft ook een extra risico op besmetting.

Wie kan het krijgen?
Mensen die een zeer nauw contact hebben met mensen die ziek zijn lopen een verhoogd risico. Slechts zeer weinig mensen worden echt ziek. Het risico om ziek te worden is dan ook erg klein. De ziekte kan zich op elke leeftijd voordoen, maar komt voornamelijk voor bij kinderen en jongeren.

Wat kun je doen?
Alertheid met betrekking tot de meningokokkenziekte is altijd geboden (dus ook bij kinderen die de inenting tegen type C hebben gehad). Het is belangrijk om snel de huisarts te waarschuwen bij de eerder genoemde verschijnselen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de behandeling met antibiotica. In de meeste gevallen, waarbij op tijd de behandeling plaatsvindt, geneest de patiënt volledig.

En verder:

* Zorg voor een goede voeding en voldoende nachtrust
* Nies of hoest niet in de gezichten van anderen
* Ventileer regelmatig in woonruimten en klaslokalen.