Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Uitnodiging aan de redacties

Postadres Postbus 20301, 2500 EH Den Haag

Aan de redacties Bezoekadres
Schedeldoekshaven 100
2511 EX Den Haag
Telefoon (070) 3707911
Fax (070) 3707937
Telex 34554 mvj nl

Onderdeel Directie Voorlichting
Contactpersoon Annette Dijkstra
Doorkiesnummer(s) 070 370 4888
Datum 3 september 2002
Onderwerp Uitnodiging aan de redacties

AANBIEDING EVALUATIERAPPORT JUSTITIE IN DE BUURT AAN MINISTER DONNER

Op woensdag 4 september 2002 neemt minister Donner van Justitie het rapport .Met recht lokaal., de evaluatie van Justitie in de Buurt (Jib) in ontvangst, uit handen van prof.dr. C.D. van der Vijver, directeur van het Instituut voor Maatschappelijke Veiligheidsvraagstukken (IPIT).

In opdracht van het ministerie is wetenschappelijk evaluatieonderzoek gedaan naar het functioneren van Justitie in de Buurt in de praktijk door het IPIT van de Universiteit Twente. Intomart heeft een bevolkingsonderzoek gedaan in de acht buurten waar Jib.s werkzaam zijn. Het gaat hierbij om Amsterdam-de Pijp, Amsterdam-Overtoomse Veld, Enschede-West, Groningen-Oosterparkwijk,
Maastricht-Wittevrouwenveld, Haarlem-Schalkwijk en Oost, Heerlen-Heerlerheide en Rotterdam-Charlois/Feijenoord.

Uit de studie komt naar voren dat Justitie in de Buurt in de praktijk gestalte krijgt rond drie centrale functies, namelijk de afhandeling van zaken, de ontwikkeling van een meer probleemgerichte aanpak en de aansluiting van Justitie bij het lokaal veiligheidsbeleid. De aanwezigheid van Justitie in de betrokken buurten vormt voor bewoners een belangrijk signaal dat de overheid hen niet in de steek laat. Er lijkt van de aanwezigheid van een Jib in de buurt een symbolische werking uit te gaan.

Als buurtbewoners op de hoogte zijn van het bestaan van Jib, hebben ze ook het gevoel dat er meer aan justitiële taken wordt gedaan. De meerwaarde van Jib ligt in het realiseren van een meer probleemgerichte, meer flexibele en snellere reactie op onveiligheidsproblemen. Justitie in de Buurt ontleent haar betekenis in belangrijke mate aan de hechte en intensieve samenwerking tussen uiteenlopende partijen rond concrete problemen en zaken. Dankzij de directe, intensieve, vaak informele contacten zijn de betrokken partijen beter in staat beschikbare informatie te delen. Ze raken beter op de hoogte van elkaars mogelijkheden, beperkingen, opvattingen en deskundigheden.

Journalisten kunnen bij de aanbieding aanwezig zijn op 4 september om 16.00 uur in de Van Schaijkzaal van het ministerie van Justitie, Schededoekshaven 100 in Den Haag.

A.M.E. Stordiau- van Egmond
Directeur Voorlichting

03 sep 02 11:02