Politie Gelderland-Midden



Arnhem, 4 september 2002

Politie waarschuwt voor gebruik van bankrekening door derden

De politie Gelderland-Midden waarschuwt iedereen niet in te gaan op brieven en mails van personen die -tegen de belofte van een forse beloning- verzoeken om het openstellen van de bankrekening voor het tijdelijk parkeren van grote bedragen geld. Deze verzoeken zijn afkomstig uit Nigeria en worden willekeurig verstuurd; ook de politie Gelderland-Midden heeft in die zin wel eens post ontvangen. Dit fenomeen speelt reeds enkele jaren; tientallen mensen zijn hierop ingegaan om er even later achter te komen dat de rekening in haar geheel werd leeggehaald.

De reden voor deze waarschuwing is dat diverse burgers de politie Gelderland-Midden recent hebben benaderd; deze hebben aangegeven te zijn benaderd zonder in te zijn gegaan op de verzoeken.

Het betreft zonder uitzondering uitvoerige verzoeken; de rode draad daarin is het probleem dat de afzender een grote som geld tijdelijk moet onderbrengen en had begrepen dat de geadresseerde een betrouwbaar iemand is. Het verzoek is de rekening te mogen gebruiken, tegen betaling van een fors percentage.

Het verzoek kent diverse varianten. Zo deed iemand zich voor als 'bankdirecteur' die een forse som geld in bewaring kreeg van een man die korte tijd later bij een verkeersongeval om het leven zou zijn gekomen. De man had geen testament -zo luidde het verhaal- en om te voorkomen dat de fiscus beslag zou leggen, zocht de bankdirecteur een veilig 'onderdak'. Een vergelijkbaar verzoek betrof het onderbrengen van tegoeden van een bij een verkeersongeval omgekomen Nederlander (met 'toevallig' dezelfde naam als de geadresseerde).

Een ander deed zich voor als de zoon van een vermoord staatshoofd die geld wilde veiligstellen op een rekening van een betrouwbaar persoon. In alle gevallen gaat het om miljoenen Amerikaanse dollars.

De politie waarschuwt iedereen met klem deze verzoeken direct terzijde te leggen en op geen enkele manier hier op in te gaan.

Politie Gelderland-Midden - Divisie Justitiële Zaken - Bureau Communicatie

Ronald van der Leeden: 026 - 3524721

E-mail: ronald.van.der.leeden@gelderland-midden.nl