Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Institutionele beleggingen nauwelijks gestegen

Institutionele beleggingen door koersverliezen nauwelijks gestegen.

De institutionele beleggingen zijn in de eerste helft van dit jaar met slechts één procent toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Forse koersverliezen ten bedrage van 27,5 miljard euro hebben het effect van de aankopen van nieuwe beleggingen bijna geheel tenietgedaan. De positie van de buitenlandse beleggingen in de totale beleggingsportefeuille is ongewijzigd gebleven.

Koersverliezen bepalen beeld
De institutionele beleggers hebben in het eerste halfjaar van 2002 forse koersverliezen geleden op hun aandelen: 32 miljard euro oftewel een verlies van ruim 10 procent. Een aanvankelijke koerswinst in het eerste kwartaal van 15 miljard euro is in het tweede kwartaal volledig tenietgedaan door een koersverlies van 47 miljard euro. De pensioenfondsen moeten hiervan 36 miljard euro dragen en de verzekeraars 11 miljard euro. Alleen in het derde kwartaal van vorig jaar werd er een groter koersverlies op aandelen geleden (ruim 53 miljard euro). De CBS koersindex voor aandelen liet over het eerste halfjaar een daling van 11 procent zien, terwijl de MSCI wereldindex ruim 17 procent afnam.
Op de obligaties is over het eerste halfjaar een positief koersverschil gerealiseerd van ruim 4 miljard euro (+2 procent). De CBS koersindex voor obligaties stond aan het eind van het eerste halfjaar bijna even hoog als aan het begin van het jaar (-0,3 procent). Zowel pensioenfondsen als verzekeraars hebben veel obligaties gekocht en verkocht.

Institutionele beleggingen nauwelijks gestegen
In het eerste halfjaar van 2002 zijn de institutionele beleggingen met bijna één procent gestegen. Zij bereiken hiermee een hoogte van 709 miljard euro. De toename is geheel terug te leiden tot de beleggingen van de verzekeraars, die zijn gestegen tot 276 miljard euro. De beleggingen van de pensioenfondsen zijn met 434 miljard euro bijna even hoog als ultimo 2001. De stijging van de totale institutionele beleggingen met ruim 5 procent die in het eerste kwartaal nog was te constateren bij de institutionele beleggers, is in het tweede kwartaal nagenoeg verdwenen.
Binnen de beleggingsportefeuille vindt er bij de pensioenfondsen een verschuiving plaats van aandelen naar obligaties. De verzekeraars daarentegen steken meer geld in aandelen en minder in obligaties.

Belang buitenlandse beleggingen onveranderd
Van de totale beleggingen is 53 procent belegd in het buitenland. Dit is evenveel als ultimo vorig jaar. In geld bedragen de buitenlandse beleggingen 376 miljard euro. Binnen de effectenportefeuille is het buitenlandse deel in het eerste halfjaar licht toegenomen. Deze stijging is voornamelijk terug te vinden bij de obligaties; bij de aandelen trad een lichte daling op.
Pensioenfondsen hebben aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar bijna 84 procent van hun aandelenportefeuille in buitenlandse aandelen gestoken; bij verzekeraars ligt dit percentage op bijna 35 procent. Ook van de obligatieportefeuille beleggen pensioenfondsen een groter deel in buitenlandse obligaties dan verzekeraars: bijna 79 procent tegen bijna 55 procent.

Technische toelichting
Met ingang van het eerste kwartaal van 2002 is de statistiek uitgebreid, teneinde aan nieuwe internationale verplichtingen te kunnen voldoen. De in tabel 1 gepresenteerde cijfers voor ultimo 2001-IV zijn nog niet aangepast aan de nieuwe opzet. Om deze reden kan het zijn dat de standgegevens niet volledig op elkaar aansluiten. De in het persbericht genoemde cijfers zijn wel zo veel mogelijk aangepast aan de nieuwe opzet.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl


04 sep 02 09:30