Gemeente Hoorn


Geef geen kermisborrels in tent of schuur

Persbericht d.d.: 2 september 2002

In veel dorpen in West-Friesland is het gebruikelijk om kermisborrels te geven. Tijdens de komende kermis in Blokker zal dit niet anders zijn. Een oud gebruik, dat in stand moet worden gehouden. Want een gezellig samenzijn bevordert de gemeenschapszin en verstevigt de onderlinge banden. Vaak worden de kermisborrels gegeven in huis of in de tuin. Daar is geen bezwaar tegen. Maar het houden van kermisborrels in tenten of schuren is een ander verhaal.

Voorheen werd het oogluikend toegestaan, maar uit veiligheidsoogpunt zijn de regels strakker aangehaald. Voor het schenken van alcoholische drank in een tent of een schuur is een ontheffing nodig van de Drank- en Horecawet en voor het maken van muziek en het plaatsen van een tent is een vergunning nodig op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarnaast moet de tent of de schuur voldoen aan brandveiligheidseisen. Zo moeten blusmiddelen aanwezig zijn en zijn nooduitgangen en noodverlichting een vereiste.

De praktijk wijst uit dat het bijna onmogelijk is om een tot feestzaal omgetoverde landbouwschuur of tent aan de vereisten te laten voldoen. In de meeste gevallen zal de gemeente er dan ook geen vergunning voor kunnen afgeven.

Het zonder vergunning geven van een feest in een schuur of tent is strafbaar. Alleen al het inrichten van een schuur tot een feestzaal of het plaatsen van een tent kan leiden tot een proces-verbaal. Wilt u een tent plaatsen of een feest in een schuur geven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de afdeling Juridische Zaken van de gemeente Hoorn, tel. 0229 252376.

---
Laatste wijziging deze pagina: 3 september 2002