CONNEXXION

Provincie Utrecht start samenwerking met Mobility mixx BV

Op woensdag 4 september 2002 is officieel de eerste Mobility Card overhandigd aan dhr. Rombouts, gedeputeerde van de Provincie Utrecht, door de heer Anker, lid groepsdirectie connexxion. Hiermee is de samenwerking gestart tussen Provincie Utrecht en Mobility mixx, serviceprovider in zakelijke mobiliteit en dochteronderneming van connexxion holding NV.

Uitgangspunt voor deze samenwerking is het mobiliteitsplan van de Provincie Utrecht. Hierin zijn enkele doelstellingen geformuleerd, waaronder reductie van individueel autogebruik en, als autogebruik noodzakelijk is, milieuvriendelijk autogebruik. Met de verschillende Mobility mixx producten kunnen de gestelde doelen uitstekend worden gerealiseerd. In eerste instantie wordt gestart met Mobility Pool. Mobility Pool is een geavanceerd poolautomanagement systeem, dat Mobility mixx bij het bedrijf inricht en beheerst. In het kader van milieuvriendelijk autogebruik is gekozen voor zeer zuinige en milieulabel A poolauto's.

De poolauto's worden ingezet voor dienstreizen. Alle medewerkers van provincie Utrecht die een dienstreis gaan maken, worden verplicht gebruik te maken van deze poolauto's. In principe kunnen zij geen gebruik meer maken van hun eigen auto's. Medewerkers kunnen vanaf hun werkplek via de website van Mobility mixx een poolauto reserveren. Door dit reserveringssysteem kunnen de poolauto's optimaal worden ingezet en worden hoge bezettingsgraden gerealiseerd, waardoor een lage kostprijs ontstaat. De sleutels die toegang geven tot de poolauto's, hangen in een in het Provinciehuis geïnstalleerde Keymanager, een slim kastje dat de sleutels beheert. De medewerker houdt de Mobility Card voor dit kastje, toetst de pincode in en de Keymanager opent zich.

Door de medewerkers de zekerheid te geven om op een eenvoudige en snelle manier over een dienstauto te beschikken, wordt het gebruik van de eigen auto's voor dienstreizen drastisch beperkt. Bovendien vermindert naar verwachting het gebruik van de eigen auto voor woon-werkverkeer, omdat momenteel een deel van het personeel met de eigen auto naar het werk gaat om deze voor eventuele dienstreizen te gebruiken. Nu dit bijna niet meer mogelijk is, vervalt de noodzaak om met de auto naar het werk te komen en wordt het gebruik van de fiets of het openbaar vervoer van woning naar werk gestimuleerd. De provincie geeft hiermee ook invulling aan haar voorbeeldfunctie op het gebied van mobiliteitsbeheersing en de beperking van de uitstoot van CO2.

Mobility mixx is enthousiast over de samenwerking. Provincie Utrecht is de tweede overheidsorganisatie (na de gemeente Alkmaar) die op grote schaal gebruik maakt van deze nieuwe mogelijkheid. Provincie Utrecht kan nu haar voorbeeldfunctie uitdragen naar bedrijven en andere overheidsinstellingen, die op zoek zijn naar invulling van zakelijke mobiliteit en beheersing van integrale mobiliteitskosten. Deze invulling kan behalve met de Mobility Pool worden gegeven met de overige producten van Mobility mixx. De Mobility Card is (naast identificatiemiddel voor de Keymanager) een identificatiemiddel en betaalbewijs dat gebruikt kan worden in de trein, (trein)taxi, huurauto en P+R locaties. Voorschieten en achteraf declareren van de reiskosten is hiermee verleden tijd. Mobility Expenses is een elektronisch formulier waarmee de kosten voor het zakelijk gebruik van de privé-auto worden gedeclareerd. Met Mobility Budget ontvangt de werknemer een mobiliteitsbudget voor al zijn zakelijke reizen. Het budgetbeheer wordt namens de werkgever door Mobility mixx uitgevoerd en de werknemer krijgt online- real time inzicht in de status van zijn budget. Bij alle producten speelt de door Mobility mixx geleverde management informatie een belangrijke rol, zodat de werkgever volledig en continue inzicht krijgt in het mobiliteitsgedrag van de organisatie.


---