Provincie Drenthe

Dynamische verkeersdrempels De Kiel morgen in gebruik

Assen, 3 september 2002
Persberichtnummer 02-087



De provincie Drenthe stelt woensdagmorgen 4 september om 7.30 uur de beweegbare verkeersdrempel in De Kiel in werking. De voor- en nadelen van deze nieuwe drempels in Drenthe zijn nogmaals serieus afgewogen. De drempels zijn van groot belang voor de verkeersveiligheid in het dorp en de omgeving rond de plaatselijke school. Daarom is nu besloten om niet langer te wachten met de ingebruikname ervan.

De provincie heeft na overleg met de Motorrijders Actie Groep (MAG) nogmaals serieus gekeken naar de klachten van de motorrijders over dit type drempel. Zij brachten naar voren dat een remmende motor bij deze drempels schade kan oplopen aan banden of velgen. Ook geven zij aan dat (minder ervaren) motorrijders een grotere kans hebben om onderuit te gaan.

Na overleg met diverse instanties en het bestuderen van de resultaten van testen en de ervaringen met de drempel is de provincie tot de conclusie gekomen dat deze theoretische kans op een ongeval met motoren door de drempel heel erg klein is. Deze kans weegt in ieder geval niet op tegen de kans op ongelukken door de hoge snelheid van het verkeer in De Kiel. Inwoners van De Kiel hebben dan ook met klem gevraagd om de drempel zo snel mogelijk in werking te stellen. Ook de veiligheid van de schoolkinderen is hiermbij gebaat.

De maatregel is gekozen in overleg met de gemeente Coevorden, het Plaatselijk Belang en de basisschool van de Kiel en transporteur Wigchers uit Schoonoord. De oude drempels gaven na groot onderhoud veel bezwaar van direct belanghebbenden. Allereerst waren ze te vlak, waarbij door te hoge snelheden van het verkeer een onveilige situatie ontstond voor omwonenden en schoolkinderen. Na aanpassing werden ze te steil bevonden door regelmatige gebruikers, buschauffeurs en een transporteur. De direct betrokkenen waren tevreden met de aanleg van de beweegbare drempel vorige maand.

De drempel is een effectieve oplossing voor te hoge snelheden van het verkeer op de provinciale weg door De Kiel. De drempel komt alleen omhoog als voertuigen te hard rijden. Detectielussen op 50 meter voor de drempel registreren de snelheid van motorvoertuigen. Weggebruikers worden twee maal met borden voor de drempels gewaarschuwd. Indien deze waarschuwingen niet de gewenste snelheid opleveren dan komen er twee balken ongeveer 4 centimeter omhoog, waardoor de bestuurder van het voertuig een onaangename hobbel ervaart. Belangrijk voordeel van de drempels is dat de vele weggebruikers die zich wel aan de snelheid houden, niet onnodige hinder ondervinden.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl