---

Ministerie van Defensie



---

foto: Berging Wilnis: bestuderen wrakstukken (De Ronde Venen)

Berging bommenwerper: EHBO-pakket en wrakstukken gevonden

04-09-2002

De berging van de Vickers Wellington bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog in Wilnis is dinsdag goed gevorderd. Naar verwachting kan vandaag (4 september) een aanzienlijk deel van de bommenwerper worden geborgen. In de loop van dinsdag werden de eerste vliegtuigwrakdelen geborgen. Daarbij zijn enkele bijzondere vondsten gedaan waaronder een zogenaamd eerste hulppakket. Er zijn nog geen persoonlijke bezittingen, uitrustingsstukken of stoffelijke resten aangetroffen.

Het eerste hulppakket bevond zich bij de Wellington in de romp direct achter de vleugels. Noodverbanden, knevels, een tube brandzalf en een morfineampul met bijbehorende injectiespuit zijn bij de berging in goede staat aangetroffen. Naast de vondst van enkele tientallen kilos vliegtuigrestanten zijn ruim 150 stuks boordwapenmunitie van het kaliber .303 aangetroffen. Inmiddels is een oppervlakte van 30 bij 6 meter afgegraven tot op een diepte van ongeveer 70 centimeter en heeft de luchtmachtbergingsofficier door de aangetroffen grondverstoringen en de geborgen vliegtuigwrakdelen een duidelijk beeld gekregen van de manier waarop de bommenwerper is neergestort.

De Wellington stortte in de nacht van 4 op 5 mei 1943 neer in Wilnis. (fotos: De Ronde Venen)
foto: berging Wilnis: gevonden noodverband (De Ronde Venen) foto: berging Wilnis: gevonden morfineampul (De Ronde Venen)

Gerelateerde pagina's

* Berging bommenwerper Wilnis daadwerkelijk begonnen
* Voorbereidingen berging Britse bommenwerper voltooid