HOGESCHOOL INHOLLAND

Voorzitter Jos Elbers bij officiële start Hogeschool INHOLLAND

'Vooral liberalisering en deregulering kunnen gevolgen van de bezuinigingen verzachten'

DEN HAAG -De rijksoverheid moet de aangekondigde bezuinigingen voor het HBO koppelen aan meer vrijheid voor hogescholen. Gebeurt dit niet, dan zullen voor een aantal opleidingen wachtlijsten ontstaan. Deze waarschuwing uitte de heer Jos Elbers, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool INHOLLAND, vandaag tijdens de jaaropening van zijn hogeschool. Elbers is 'niet blij' met de aangekondigde korting op de rijksbijdrage aan hogescholen. 'Maar als bezuinigingen toch onontkoombaar zijn, geef hogescholen dan ook meer verantwoordelijkheid om hun omzet te verhogen en kosten te beperken.' Zo wil de collegevoorzitter de mogelijkheid dat hogescholen zelf kunnen bepalen welke opleidingen zij aanbieden, en op welke vestigingsplaatsen. Nu is deze beslissing nog aan de minister van onderwijs. 'Het beleid van liberalisering, marktwerking en concurrentie moet volgens ons fors worden doorgezet. Ook in internationaal perspectief is er geen andere keuze', onderstreepte Elbers zijn betoog, waarin hij het vooruitzicht van wachtlijsten 'rampzalig' noemde voor de individuele student en voor de verdere ontwikkeling van de kenniseconomie.

Hogeschool INHOLLAND is een nieuwe hogeschool, ontstaan uit een fusie van vier hbo-instellingen (Ichthus Hogeschool in Rotterdam, Den Haag en Delft en de hogescholen in Haarlem, Alkmaar en Diemen/Amsterdam). Vanaf vandaag gaat Hogeschool INHOLLAND onder de eigen merknaam van start. Voor een merknaam is bewust gekozen met het oog op de ontwikkelingen van verdergaande marktwerking en concurrentie. Hogeschool INHOLLAND staat voor kenmerken als warm, sociaal, open, ambitieus en vooruitstrevend.

Met 38.000 studenten is Hogeschool INHOLLAND de grootste hogeschool in Nederland. De nieuwe instelling werkt vanuit zes hoofdvestigingen en een groot aantal nevenvestigingen en is daardoor in staat kleinschalig onderwijs dichtbij de student en bedrijven en instellingen aan te bieden. Door bundeling van inzet van management, medewerkers en financiën wil Hogeschool INHOLLAND ook op de lange termijn in staat zijn een hoge onderwijskwaliteit en goede voorzieningen te bieden. Daarnaast gaat Hogeschool INHOLLAND de contacten met onderwijsinstellingen in het buitenland intensiveren en uitbreiden. Ook in dit opzicht geldt dat de schaalgrootte mogelijkheden biedt contacten te leggen met internationaal gerenommeerde hogescholen en universiteiten.

CvB-voorzitter Elbers schetste tijdens de jaaropening de prioriteiten van Hogeschool INHOLLAND in het nieuwe hogeschooljaar. 'We zullen veel aandacht besteden aan normen en waarden in het zaken doen en respectvolle omgang met elkaar en aan vraagstukken van veiligheid in de samenleving.' De hogeschool wil ook een bijdrage leveren aan de oplossing van tekorten in de gezondheidszorg, in het onderwijs en techniek. Elbers suggereerde de mogelijkheid van specifieke masteropleidingen als inzet tegen het huisartsentekort, het aantrekkelijker maken van het beroep van leraar door meer mogelijkheden voor specialisatie en de aantrekkingskracht van techniek te vergroten door verbreding van de opleiding.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Trienekens, woordvoerder van het College van Bestuur van Hogeschool INHOLLAND, telefoon: 070 - 3123255, GSM: 06 - 218 411 40, e-mail: Paul.Trienekens@INHOLLAND.nl
De gehele tekst van de speech van Jos Elbers is te vinden op www.INHOLLAND.nl


04 sep 02 11:03