Gemeente Ede

Extra geld voor bemoeizorg

Het Maatschappelijk Werk en de Protestants Christelijke Stichting voor Maatschappelijk Werk en Gezinsverzorging (PCSMG) krijgen extra geld om de bemoeizorg in de gemeente Ede te verbeteren. Het is de bedoeling dat een spilteam van het maatschappelijk werk mensen opspoort die niet om hulp vragen, maar deze hulp wel hard nodig hebben.

Het spilteam is speciaal opgeleid voor deze taak, kan snel actie ondernemen en intensieve hulp verlenen. Het team werkt samen met de wijkteams en met bijvoorbeeld de huisarts. Het spilteam wil in september 2002 starten. Het extra geld dat hiervoor nodig is ( 90.000) komt van het rijk, maar de gemeente heeft in overleg met de instellingen de besteding van de gelden bepaald.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het algemeen maatschappelijk werk in hun plaats. Bij een instelling voor maatschappelijk werk kunnen burgers terecht voor hulp bij persoonlijke problemen, financiële problemen of vragen over onderwijs, werk en wonen. Er zijn ook mensen die niet om hulp vragen terwijl ze die wel nodig hebben. Daar gaat het maatschappelijk werk op af. Deze manier van werken wordt bemoeizorg genoemd. Om die taak nog beter te kunnen doen krijgen de PCSMG en het Maatschappelijk Werk Veluwe dus extra geld van de gemeente Ede.

PCSMG en het Maatschappelijk Werk Veluwe hebben vorig jaar ook gebruik gemaakt van de subsidieregeling: in oktober 2001 hebben zij samen het Maatschappelijk Advies- en Informatiecentrum (MAI) opgericht. Het MAI is te vinden aan de Kerkweg in Ede, in het vroegere gebouw van de SOMA.

technische realisatie:
Terrazur