Gemeente Ede

Beveiliging bedrijventerreinen wordt verbeterd

Sinds 1996 is er collectieve beveiliging van de bedrijventerreinen Frankeneng en Heestereng. Hiervoor is destijds een stichting opgericht. De stichting kent inmiddels circa 120 deelnemende bedrijven die gezamenlijk 150.000 per jaar opbrengen ter bekostiging van de collectieve beveiliging. Gezien het belang van veiligheid van de bedrijfsomgeving is het gewenst de collectieve beveiliging te verbeteren. Daarom is een plan van aanpak opgesteld om in samenwerking met het bedrijfsleve de veiligheid op genoemde bedrijventerreinen te verbeteren.

Met behulp van het instrument Keurmerk Veilig Ondernemen wordt gekeken op welke wijze de collectieve beveiliging kan worden verbeterd. De collectieve beveiliging richt zich op het publieke gedeelte van het bedrijventerrein. Er wordt dus niet gekeken naar de interne beveiliging van de individuele onderneming. Dit is een verantwoordelijkheid van de ondernemer. De aanpak moet leiden tot de opzet van een beveiligingsplan. Het doel is te komen tot:
* een hoger niveau van veiligheid en preventie van criminaliteitsrisico"s;

* een groter vertrouwen in de veiligheidsgraad bij de deelnemende ondernemers;

* een vergroting van de deelname aan de collectieve beveiliging tot minimaal 50% van het totaal van circa 400 bedrijven op de bedrijventerreinen.

Voor de uitvoering van het project wordt een intentieverklaring getekend tussen gemeente en het Edes Bedrijfs Contact. De kosten van het project worden ingeschat op 90.000. Na aftrek van subsidie van het ministerie en een eigen bijdrage van het bedrijfsleven resteert voor de gemeente een bedrag van 45.000. Bij de uitvoering vindt er een oriëntatie plaats op de wenselijkheid en mogelijkheid van het verkrijgen van het certificaat dat gekoppeld is aan het Keurmerk Veilig Ondernemen van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing.

technische realisatie:
Terrazur