---

Kamervragen en antwoorden
---

Het terugsturen van twee militairen uit Kaboel

04-09-2002

Onder verwijzing naar uw brief van 30 juli 2002 genummerd 2010213150 bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, het antwoord op de schriftelijke vraag van het Tweede-Kamerlid Koenders aan.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Vraag Kunt u volledige informatie verschaffen over het terugsturen van twee militairen van de luchtmobiele brigade uit Kaboel vanwege het bekladden van Duitse legervoertuigen? Welke vervolgstappen worden tegen de twee militairen ondernomen en op welke wijze wordt de Tweede Kamer daarover ingelicht?

Antwoord In de nacht van 20 op 21 juli jl. heeft op de compound te Kaboel een incident plaatsgevonden waarbij een voertuig van de Duitse Militaire Politie (Feldjäger) is beklad door twee Nederlandse militairen.

De twee militairen zijn op 24 juli op grond van wangedrag gerepatrieerd en geschorst. Naar aanleiding van het proces-verbaal dat is opgemaakt door de Koninklijke Marechaussee heeft het Openbaar Ministerie te Arnhem een onderzoek ingesteld dat nog gaande is. Pas na voltooiing van dit onderzoek kan worden bezien of, en zo ja welke, vervolgstappen tegenover de betrokken militairen worden ondernomen.

Nieuws Ministerie van Defensie