Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: 23 Basisscholen krijgen veiligheidsvignet

4 september 2002

Persbericht 55

Gezamenlijk persbericht OCenW en Consument en Veiligheid

23 BASISSCHOLEN KRIJGEN VEILIGHEIDSVIGNET

Van de basisscholen gaat 55 procent aan de slag met het project .Veiligheid op de basisschool. om de fysieke veiligheid van leerlingen op school te verbeteren. De eerste 23 basisscholen komen nu in aanmerking voor een veiligheidsvignet. Minister Van der Hoeven van onderwijs, cultuur en wetenschappen heeft vanochtend het eerste veiligheidsvignet overhandigd aan basisschool Tintestein in Tinte (gemeente Westvoorne).

De toekenning van een Veiligheidsvignet maakt deel uit van de campagne Veiligheid op de basisschool: werken aan een school zonder ongelukken. Consument en Veiligheid heeft de campagne in opdracht van het Ministerie van OCenW ontwikkeld. Het Ministerie van VWS, de besturenraden van scholen, de VNG, de landelijke ouderorganisaties, de brandweer en GGD Nederland ondersteunen de campagne.

Meer dan 55 procent van de basisscholen heeft het project en de materialen aangevraagd. Eén op de tien van deze scholen is meteen in het eerste schooljaar met het project aan de slag gegaan en zeven op de tien scholen heeft aangegeven dit het komend schooljaar te gaan doen. Uit de procesevaluatie blijkt dat scholen die werken met de methode bijzonder tevreden zijn over de praktische toepasbaarheid ervan.

Aanleiding voor de campagne was het grote aantal ongelukken met kinderen op basisscholen. Elke schooldag moeten 90 kinderen worden behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis (EHBO) na een ongeval in en om het schoolgebouw. Vaak komt het letsel door onbeveiligd glas in deuren, een losliggende stoeptegel, een uitstekende kapstokhaak of ondeugdelijke speeltoestellen. Ontruimingsoefeningen op school (in geval van brand of andere calamiteiten) zijn ook van groot belang om de veiligheid op school te waarborgen. Voor de aanpassingen in de scholen om de veiligheid te verbeteren heeft OCenW vorig jaar circa 56 miljoen euro (125 miljoen gulden) extra beschikbaar gesteld. Het gaat om een eenmalige subsidie van kleine 800 euro per groep. Voor een gemiddelde basisschool komt dat neer op ruim 6800 euro.

Een basisschool die in aanmerking wil komen voor een Veiligheidsvignet wordt op vijf punten beoordeeld:

* Jaarlijkse veiligheidsinspectie in en om de school;
* Aandacht voor veilig gedrag van kinderen en de introductie van de huisregels;

* Een ontruimingsplan beschikbaar hebben en dit jaarlijks op school oefenen;

* Ongevallen en risicovolle situaties bijhouden via een registratiesysteem;

* Verslag doen van uitgevoerde en voorgenomen activiteiten met behulp van een veiligheidsverslag.

De campagne is in oktober vorig jaar van start gegaan en loopt tot en met schooljaar 2003/2004. De methode omvat onder andere een handboek voor scholen, een cd-rom, een training voor de veiligheidscoördinator, een ondersteuningspunt voor vragen, een website (www.veiligheid-op-school.nl), posters en het veiligheidsvignet. Minister Van der Hoeven hoopt dat alle scholen gaan meedoen.

Noot voor de redactie,