Gemeente Baarn

Ontwerp bestemmingsplan Prins Hendrikpark 2002

04-09-2002

Afsluitende actie Prins Hendrikpark
Het ontwerp bestemmingsplan Prins Hendrikpark 2002 is gereed en wordt deze maand besproken in de raadscommissie en de vergadering van de gemeenteraad van de Gemeente Baarn. Uitgangpunten voor het plan vormen de grote landschappelijke waarde van het park en de resultaten van een brede communicatie van de gemeente met betrokkenen. Doelstelling is het behouden van architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit in de bebouwing in het park. Het plan biedt tegelijk een bruikbaar instrument voor beslissingen over welstandsvraagstukken.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Baarn een voorbereidingsbesluit genomen voor het bestemmingsplangebied Prins Hendrikpark 1996. Daarmee is ruimte gemaakt om de uitgangspunten van het bestemmingsplan nog eens tegen het licht te houden. Het raadsbesluit zegt daarover: Deze ruimtelijke visie staat op beperkte schaal verantwoorde verdichting en intensivering van bebouwing en gebruik toe, ook in de villaparken. Echter als gevolg van de marktontwikkelingen kunnen naar onze mening deze beleidsdoelstellingen niet meer gerealiseerd worden, in die zin dat er daarvoor thans geen sprake is van beperkte en daarmee verantwoorde verdichtingen en intensiveringen. Wij zijn van mening dat om deze reden de planvoorschriften op de nieuwe ontstane situatie dienen te worden aangepast en een nieuw bestemmingsplan moet worden voorbereid.

Het nieuwe herzieningsplan voorziet in dat besluit van de gemeenteraad. De bouwmogelijkheden zijn in sterkere mate gebaseerd op de omgeving en op de beoogde bebouwingstypologie. Er zijn in het plan nog situatiegebonden inbreidingen en herbestemmingen ten gunste van de woonfunctie mogelijk, maar met minder en andere bouwmogelijkheden.

Het aan de gemeenteraad voorliggende bestemmingsplan is tot stand gekomen in een interactief proces met (vertegenwoordigers van) de bewoners van het Prins Hendrikpark. Gedurende dat traject zijn naar aanleiding van de reacties in het kader van de inspraakprocedure bijstellingen aan aanpassingen aan het plan verricht.