---

Ministerie van Defensie



---

foto: P-3C Orion - infraroodopname Star Safire systeem (Defensiekrant)

Dertigste vlucht Orion voor "Enduring Freedom"

04-09-2002

Het in de Verenigde Arabische Emiraten gestationeerde P-3C Orion maritieme patrouillevliegtuig van de Koninklijke Marine heeft begin deze week haar dertigste operationele vlucht gemaakt. Het toestel verblijft sinds eind juni in het Midden-Oosten in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Als onderdeel van operatie "Enduring Freedom" voert de Orion verkenningen uit boven de wateren rond het Arabisch Schiereiland. Bij de inzet zijn zon 25 militairen van de marine betrokken. Het toestel is afkomstig van het Marinevliegkamp Valkenburg en behoort toe aan Vliegtuigsquadron 320.

De Orion vertrok 28 juni uit Nederland en voerde al op 1 juli zijn eerste operationele missie uit. In de Verenigde Arabische Emiraten wordt nauw samengewerkt met een detachement van de Canadese strijdkrachten. Dit land beschikt al langer over twee soortgelijke toestellen in Canada aangeduid als CP-140 Aurora - in de regio. Het Nederlandse Orion-detachement staat onder operationeel commando van de Amerikaanse Combined Joint Forces Maritime Component Commander in Bahrein.

Voor het uitvoeren van de verkenningen beschikt de Orion over verschillende systemen zoals de Star Safire infraroodcamera. Met behulp van deze moderne sensor kon het Nederlandse toestel een belangrijke vervullen bij het opsporen van een aantal verdachte snelle motorboten op 13 juli. De boten waren op die dag aangehouden door een Frans oorlogsschip en werden na analyse verdacht van terroristische activiteiten. Door de invallende duisternis was het Canadese fregat HMCS Algonquin niet in staat de verdachte bootjes te lokaliseren. De Nederlandse Orion vond met behulp van de Star Safire infraroodcamera niet alleen de bootjes terug maar kon ook de marineschepen en een helikopter naar de betreffende plaats begeleiden.

De begin deze week uitgevoerde dertigste operationele vlucht verliep zonder bijzonderheden. Het totale aantal vlieguren in de Verenigde Arabische Emiraten bedraagt inmiddels 233. (fotos: Star Safire-infraroodafbeelding van een oorlogsschip en een Orion tijdens de vlucht, CAVDKM)

* Lees ook Defensiekrant nr. 31: P-3 Orion detachement vol op dreef in Golf-regio

foto: P-3C Orion air-to-air bovenaanzicht (CAVDKM)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
* Factsheet Lockheed P-3C Orion