Provincie Drenthe

Stuurgroep bibliotheekvernieuwing ingesteld

Assen, 4 september 2002
Persberichtnummer 02-088



Op dinsdag 3 september is op initiatief van de provincie Drenthe de Stuurgroep bibliotheekvernieuwing geïnstalleerd. Hierin zijn de Drentse bibliotheekorganisaties, de Drentse gemeenten en de provincie vertegenwoordigd. Onafhankelijk voorzitter van de stuurgroep is de heer H. Weidgraaf uit Beilen. De Stuurgroep bibliotheekvernieuwing heeft als taak in de komende anderhalf jaar adviezen uit te brengen aan gemeenten en provincie over de vernieuwing van het openbaar bibliotheekwerk in Drenthe. De eerste opdracht voor de stuurgroep is invulling te geven aan het concept van de 'basisbibliotheek' in Drenthe.

Openbare bibliotheken zijn de meest gebruikte publieke voorziening voor cultuur en informatie in Nederland. Ook in Drenthe is dat het geval. Tegenwoordig kan het publiek ook digitaal bij de bibliotheek terecht voor informatie (www.bibliotheek.nl of www.pbcdrenthe.nl). De provincie wil samen met de gemeenten en de bibliotheken zorgen dat de dienstverlening van bibliotheken zo goed mogelijk aansluit op vragen van het publiek, van scholen en van maatschappelijke organisaties. Dit proces van verandering wordt nu gestart onder de noemer 'bibliotheekvernieuwing'.
Centraal is en blijft de bibliotheekgebruiker. Netwerkvorming, kwaliteitsverbetering en grootschalige integratie van ICT zijn de belangrijkste instrumenten om ervoor te zorgen dat de bibliotheek haar publieke taak als laagdrempelige aanbieder van informatie en cultuur op een eigentijdse manier kan blijven vervullen.

De provincie Drenthe investeert in de periode 2002 - 2004 226.000 euro extra in de vernieuwing van openbare bibliotheken. Dit is ongeveer 10% van het budget dat de provincie tot nu toe jaarlijks beschikbaar stelt voor het openbare bibliotheekwerk. Dit geld is bestemd voor stijgende personele kosten en een kwaliteitsimpuls voor de digitalisering van de informatievoorziening aan burgers. De Provinciale Bibliotheekcentrale (PBc) in Assen wordt belast met de uitvoering hiervan. Behalve de PBc krijgen de bibliotheken in de negen kleinere Drentse gemeenten gezamenlijk via de provincie in 2002 en 2003 146.000 euro per jaar extra uit de zogenaamde 'Eerste rijksimpuls herstructurering openbaar bibliotheekwerk'. Dit geld wordt onder meer besteed aan het versterken van de zelfstandigheid van bibliotheekorganisaties door het opleiden van locale bibliotheekmedewerkers. De gemeenten Hoogeveen en Assen hebben aangegeven het jammer te vinden dat zij als grote gemeente vanwege de rijkscriteria niet kunnen meedelen in deze budgetten.

De Stuurgroep bibliotheekvernieuwing is als volgt samengesteld:
* de heer H. Weidgraaf (voorzitter);

* mevrouw M.W. Brink-Massier (gedeputeerde provincie Drenthe);
* de heer H. Klaver (wethouder gemeente Emmen, namens de Vereniging Drentse Gemeenten);

* de heer A. de Haan (wethouder gemeente Westerveld, namens gemeenten met bij de PBc aangesloten bibliotheken);
* mevrouw S. de Haan-Brouwer (wethouder Hoogeveen, namens gemeenten met een zelfstandige bibliotheek);

* mevrouw S.S.M. Gerritsma (bestuurslid van de Openbare Bibliotheek Hoogeveen);

* de heer M. Kamerling (Meppel/Nijeveen, lid raad van deelnemers PBc);

* de heer Sj. Kremer (lid raad van Toezicht PBc);
* mevrouw W. Schutte (ambtelijk secretaris provincie Drenthe).
Daarnaast is er een werkgroep actief, eveneens onder voorzitterschap van de heer Weidgraaf.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl