Gemeente Bodegraven

Wensen bewoners Noord worden deels gerealiseerd

Wijknieuws Noord

WENSEN BEWONERS NOORD WORDEN DEELS GEREALISEERD

Op 19 september 2001 was er een avond voor de bewoners van Noord in het Anker. Hierna zijn vele wensen of klachten geuit. Het Platform heeft die zo goed mogelijk gerubriceerd.


·
Wijkbeheer: alle punten op het gebied van wegonderhoud, groen, veiligheid e.d. (24);


·
Verkeer: onderwerpen als een gevaarlijke bocht, te hard rijden, parkeeroverlast (17);


·
Spelen: verzoeken om speelplekjes toe te voegen of uit te breiden en klachten over het onderhoud van speelvoorzieningen (5);


·
Huisvesting: oproepen om dure en goedkope woningen te bouwen, echte inspraak te geven op concrete bouwplannen en het idee om slechtere huizen te bestemmen tot goedkope huisvesting voor starters (3);


·
Hinder: klachten over het openstaan van de sluisbrug bij het naar school brengen van kinderen, over de uitstallingen van winkeliers en over de bereikbaarheid van de wijkagent (3);


·
Bewoners betrekken: verzoeken om meer en beter met bewoners te communiceren (7).

De gemeentelijke bureaus, Infra en Groen, Structuur en Reiniging en de Woningstichting Bodegraven kregen het verzoek om inhoudelijk op de vragen en wensen te reageren. Door drukke gewone werkzaamheden en de nieuwe aanpak verliep dat niet op alle onderdelen even vlot. Dankzij een gesprek van enkele bewoners-platformleden met medewerkers van de gemeente konden diverse situaties verduidelijkt worden en kwam er wat meer vaart in de beoordeling van de genoemde wensen en klachten. Een beknopt overzicht van de oplossingen vindt u hieronder.

Wijkbeheer en verkeer

Als onderdeel van het verkeerscirculatieplan (VCP) en vanwege die talrijke klachten van bewoners maakte de gemeente Bodegraven het plan om in Noord de erfontsluitingswegen (buurtstraten) een maximumsnelheid van 30 km/u te geven. Tegelijkertijd wilde men de bestrating verbeteren of vernieuwen en snelheidsremmende maatregelen treffen. Met deze werkzaamheden is inmiddels een begin gemaakt, waardoor het overgrote deel van de klachten zal worden weggenomen. Ook de uitrit van het zwembad wordt verbeterd bij de bestratingswerkzaamheden daar. De afdeling Groen zal waar nodig tegelijkertijd snoei- en schoonmaaktaken verrichten.

De leuning van de brug bij de Noordzijde kan weer jaren mee als het bruggenbeheerplan uitgevoerd gaat worden.

Hondenbezitters en paardrijders in Noord mogen nu al wel de uitwerpselen van hun trouwe viervoeters meenemen en/of opruimen, maar hier worden pas voorzieningen voor gemaakt als de proef in de Dronenwijk tot een positief resultaat leidt en de gemeenteraad besluit om ook Noord soortgelijke hulpmiddelen te geven.

Klachten over wateroverlast in een brandgang van de Karel Doormanstraat en over een verstopte afvoerput in een poort bij de Trompstraat zijn doorgegeven aan de huiseigenaar, woningstichting WSB.

Enkele verzoeken moesten afgewezen worden. Zo is de gemeente van mening dat een gevraagde meerpaal bij de brug aan de Noordzijde geen algemeen belang dient, is het parkeren voor Leidsche Poort niet te verbieden omdat dit openbaar terrein is en wil men de achterom in de 1672laan niet vrijhouden voor fietsers omdat een achterom geen fietspad is.

Over sommige punten moeten de vragenstellers nog nadere informatie geven. Het Platform heeft hen al benaderd of doet dat binnenkort.

Hinder en spelen

Ouders die hun kinderen naar school brengen zijn niet blij als de brugwachter juist op dat moment de weg laat verdwijnen. De gemeente heeft hier geen bevoegdheden; de provincie bepaalt het beleid. Schepen hebben onbeperkt voorrang. Wel wil de gemeente aan de brugwachter vragen om rekening te houden met de schooltijden.

Enkele bewoners vinden dat uitstallingen van winkeliers onveiligheid veroorzaken. De gemeente Bodegraven is bezig om het beleid op dit vlak duidelijker te regelen. De ondernemersvereniging is bij de voorbereidingen betrokken. Naar verwachting kan over het beleidsvoorstel binnen niet al te lange tijd een politieke beslissing genomen worden. Het is zaak dat op dat moment ook een goede handhaving geregeld kan worden.

In tegenstelling tot wat sommigen denken is de wijkagent (meestal) wel onmiddellijk bereikbaar, omdat het bureau kan doorverbinden naar zijn mobiele telefoon.

Spelen in de wijk is een belangrijk punt voor de gemeente. Het verzoek om aan de kopse kant van de vijver een afgeschermd speelterrein te maken wordt echter afgewezen, omdat dat gebiedje te klein is. Wel willen de ambtenaren onderzoeken of er mogelijkheden zijn bij Vijverhof. Bij de Heining en Damlaan-hoek Hoefslag komen speelmogelijkheden voor kinderen t/m 12 jaar. Onderhoudswerkzaamheden aan speelplekken, zoals in de 1672laan, worden verricht tegelijk met het bestratingsonderhoud. Ook zal dan bezien worden of er toestellen bij kunnen komen.

Huisvesting

Enkele vragenstellers pleiten voor gevarieerde woningbouw met goedkope èn duurdere huizen. Zou het verbouwen van slechtere huurwoningen tot betaalbare koopwoningen voor starters een mogelijkheid zijn?

Ten dele is het bouw- en woningbeleid een politieke keuze. De WSB en andere opdrachtgevers/eigenaars zullen zich bij hun keuzes echter vooral laten leiden door vragen als: Is het een rendabele investering? Aan wat voor soort huizen komt er snel een tekort volgens onderzoeken? Kunnen we door ook wat duurdere huizen te bouwen een deel van de goedkope woningen financieren? Welk deel van ons huurbezit kunnen we verkopen, omdat het wat overtollig is geworden?

De WSB wil speciaal aandacht geven aan starters op de woningmarkt, maar vindt dat er ook voor die groep kwaliteit geleverd moet worden, zelfs al kost kwaliteit geld. Een eerdere eigen koopregeling voor starters kreeg niet de groene vlag van het ministerie van VROM. Het wachten is nu op een sociale koopregeling van het ministerie.

Bewoners betrekken

De bewoners in het Platform Bodegraven Noord knikten allen zeer instemmend bij het lezen van de opmerkingen van hun wijkgenoten over betrekken bewoners. Kom erbij, juichten zij, hoe meer mensen met goede ideeën, de bereidheid om de handen uit de mouwen te steken en een prettige manier van samenwerken hoe liever.

Er werd geadviseerd de informatie en communicatie via het Bodegraafs Nieuwsblad en de internetsite van de gemeente te verbeteren, bijeenkomsten met bewoners te beleggen, werkgroepjes te vormen, een nieuwsbrief voor Noord uit te geven.

De bewoners in het Platform vinden de communicatie met de wijkgenoten van groot belang en veel van de genoemde punten worden nu ook al enigermate gerealiseerd. Het college heeft onlangs toegezegd dat er een eigen budget voor het wijkteamwerk beschikbaar komt.

Als er meer actieve wijkbewoners bijkomen, dan kan de kwantiteit en de kwaliteit van de teamtaken groeien. Jonge en oudere bewoners van Noord, zeker die met duidelijke ideeën over wat er in de wijk verbeterd moet worden en van het type ook zelf aanpakken, worden van harte uitgenodigd om mee te gaan werken in het Platform. Bel, stuur een brief of een e-mailtje aan: Wijkplatform Bodegraven Noord, t.a.v. Anton van Bijnen, Raadhuisplein 1, 2411 BD Bodegraven. E-mail: a.vanbijnen@bodegraven.nl. Telefoonnummer: (0172) 63 03 23 (Aanwezig: dinsdag en donderdag).

Voor de tabellen met alle vragen en antwoorden: zie de site van de gemeente Bodegraven (www.bodegraven.nl), map wijkteams, Noord.