Rijksuniversiteit Groningen

04 sep 2002

Nummer 112 4 september 2002

Afscheid van kerkenspecialist Regnerus Steensma

Programma
Curriculum
Noot voor de pers

Na bijna veertig jaar neemt dr. Regnerus Steensma afscheid van de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. In brede kring geniet hij bekendheid als de deskundige bij uitstek op het terrein van kerkbouw en kerkinterieur. Ter gelegenheid van het afscheid heeft de theologische faculteit een symposium op vrijdag 13 september 2002 georganiseerd.

Tijdens het symposium worden lezingen gehouden over het beeld van Christus en de ruimte voor liturgie in heden en verleden. Symposium en aansluitende receptie ter gelegenheid van het afscheid van Steensma vinden plaats op passende locaties: de Pepergasthuiskerk en de A-kerk te Groningen.

Programma

11.00 uur Claudine Chavannes-Mazel, hoogleraar kunstgeschiedenis Universiteit van Amsterdam: Lage Cultuur en het verdwijnen van de baardloze Christus.

12.45 uur Lunch

14.00 uur Paul Post, hoogleraar liturgiewetenschap Universiteit van Tilburg: Van Doura tot Vinex: ruimte voor liturgie tussen dynamisch ideaal en statische werkelijkheid.

15.15 uur Sluiting

16.00 uur Receptie in de A-kerk te Groningen

18.00 uur Einde

Curriculum

Regnerus Steensma (Tirns, 1937) studeerde theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1970 promoveerde hij op het proefschrift Het klooster Thabor bij Sneek en zijn nagelaten geschriften: een inleiding en inventarisatie. Steensma was universitair docent liturgiewetenschap, in het bijzonder voor de geschiedenis van de kerkbouw. Religieuze kunst en kerkinterieur hadden altijd zijn bijzondere belangstelling. Steensma gold (en geldt) als de belangrijkste Nederlandse deskundige op het gebied van de wisselwerking tussen bouwkundige en liturgische aspecten van de protestantse kerkbouw. Hij heeft veel gepubliceerd, waaronder boeken die landelijke bekendheid hebben gekregen. Steensma heeft een enorme bijdrage geleverd aan behoud, restauratie en gebruik van oude kerken in vooral Noord-Nederland. Zo was hij mede-initiatiefnemer voor de oprichting van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en de Stichting Oude Groninger Kerken, waarvan hij respectievelijk secretaris en voorzitter was. Daarnaast heeft hij verschillende maatschappelijke en kerkelijke functies gehad, zoals het lidmaatschap (ook als voorzitter) van de Bouw- en Restauratiecommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk. Steensma was voorzitter van het landelijke platform 'Kerk en moderne kunst' en hij organiseerde talrijke tentoonstellingen over religieuze kunst. Tot slot was hij lid van het faculteitsbestuur als portefeuillehouder onderwijs. Wegens zijn grote maatschappelijke verdienste werd hij in 1998 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Noot voor de pers

Meer informatie: Justin Kroesen, tel. 050-363 4587 (werk), of j.e.a.kroesen@theol.rug.nl