Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie Veiligheidsbeleid Afdeling Conflictpreventie, Vredesoperaties, Militaire en Civiele samenwerking Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 4 september 2002 Behandeld S. Douma

Kenmerk DVB/CV-261/02 Telefoon +31 (0)70-3486457
Blad /1 Fax +31 (0)70-3485684

Bijlage(n) 1 E-Mail stynkedouma@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het Kamerlid Van Bommel over de KSK, ISAF en Afghanistan
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over de KSK, ISAF en Afghanistan. Deze vragen werden ingezonden op 21 augustus 2002 met kenmerk 2010214260.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Korthals, Minister van Defensie, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de KSK, ISAF en Afghanistan.

Vraag 1

Kent u het bericht in Der Spiegel dat Duitsland overweegt het «Kommando Spezial Kräfte» (KSK) uit Afghanistan terug te trekken?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u een eventuele terugtrekking van deze Duitse soldaten als ook andere landen hun bijdrage aan ISAF beëindigen (Denemarken, Noorwegen) of heroverwegen (Canada en Nieuw-Zeeland)?

Vraag 3

Hoe beoordeelt u de uitspraak van de Duitse soldaten dat zij slechts als politiek symbool voor de anti-terreurcoalitie worden gebruikt («offenbar nur als politisches Symbol für die Anti-Terror-Koalition gebraucht»)?

Vraag 4

Wat zijn de gevolgen van deze terugtrekkingen voor de werkzaamheden en de positie van de Nederlandse soldaten in Afghanistan?

Vraag 5

Hebben de beslissingen van deze landen naar uw mening een positief effect op de gehele ISAF-operatie?

Vraag 6

Hebben de Nederlandse troepen in Afghanistan die aan ISAF deelnemen dezelfde klachten als de Duitse, namelijk dat zij te weinig te doen hebben?

Antwoord

Het onderhavige artikel in Der Spiegel heeft geen betrekking op de inzet van ISAF, maar op de inzet van een Duitse speciale eenheid in het kader van operatie Enduring Freedom. In Kandahar bevinden zich geen ISAF-militairen; de inzet van ISAF beperkt zich zoals bekend tot Kabul en directe omgeving. De Duitse regering heeft geen nadere mededelingen gedaan over de inzet van speciale eenheden in het kader van operatie Enduring Freedom.

Vraag 7

Overweegt u de Nederlandse bijdrage aan ISAF te beëindigen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Het is de verwachting dat het mandaat van ISAF in december verlengd zal worden. De Regering zal dit najaar een besluit nemen over een eventuele verlenging van de Nederlandse bijdrage aan ISAF.


Kenmerk

Blad /1

===