Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 september

PvdA keert zich tegen

'gluren in kleedkamers en badhokjes'

In het debat over het wetsvoorstel dat de strafbaarstelling van heimelijk cameratoezicht regelt, heeft PvdA-woordvoerder Peter van Heemst zich gekeerd tegen het gebruik van camera's in badhokjes en kleedkamers.

Volgens Van Heemst zijn er geen situaties denkbaar waarin het gerechtvaardigd is mensen die zich aan- en uitkleden met een camera in de gaten te houden.

Minister Donner van Justitie wilde zich niet op een dergelijke strikte benadering vastleggen. De PvdA is daarom met een amendement gekomen waarmee het strafbaar wordt camera's te gebruiken in badhokjes, kleedkamers en daarmee vergelijkbare ruimtes.

Als er risico's zijn zoals vernielingen in badhokjes of het stelen van kleding in kleedkamers dan zal de ondernemer daar op een andere manier tegen moeten optreden. Bijvoorbeeld door kleding te merken waardoor een alarm afgaat of door te surveilleren in de ruimte waar badhokjes op uit komen. Volgens Peter van Heemst is het uitgangspunt dat je (half)blote mensen niet begluurt 'een kwestie van fatsoen'.