Redactie Elsevier

4 september 2002

Redactie Elsevier

Postbus 152

1000 AD Amsterdam

Telefoon 020-515 9944

Fax 020-515 9900

E-mail redactie.elsevier@ebi.nl


---

* PERSBERICHT *

---

Borssele gaat Russische kernwapens vernietigen

AMSTERDAM, 4 september. In de kerncentrale van Borssele wordt vanaf volgend jaar hoogverrijkt Russisch uranium verbrand, zo onthult het weekblad Elsevier in het nummer dat vandaag verschijnt. Op 20 augustus heeft Borssele via het Frans-Duitse bedrijf Framatome een contract met het Russische bedrijf MSZ gesloten voor de levering van 36 brandstofstaven. In die staven is arm, gebruikt uranium uit Borssele, opgewerkt in het Franse La Hague, gemengd met hoogverrijkt uranium, geschikt voor het maken van kernwapens.

De Russen vertellen zelf niet waar het uranium vandaan komt maar er zijn volgens Jan Wieman, hoofd van de splijtstofcyclus in Borssele, twee mogelijkheden: uit de ontmantelde Russische kernkoppen en uit de nucleaire onderzeeërs van het Koersk-type. 'Wij vernietigen weapons-grade materiaal en we krijgen goede en betaalbare brandstof', aldus Wieman in Elsevier.

Door het besluit van het kabinet-Balkenende om Borssele langer open te houden, moest de Zeeuwse kerncentrale op zoek naar nieuwe brandstof. Aldus heeft het kabinet de invulling mogelijk gemaakt van een oude linkse leuze: help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland. In een reactie zegt Mient Jan Faber, secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad, waar deze leus in 1977 is gelanceerd, blij te zijn met het nieuws. 'Hoe sneller uranium uit kernwapens in kerncentrales wordt verstookt en hoe omvangrijker dat gebeurt, des te beter.'