Gemeente Breukelen


Breukelse wethouders treden terug


De drie wethouders van Breukelen stellen morgen hun portefeuille ter beschikking en dienen hun ontslag in bij de burgemeester. Het belang van Breukelen maakt deze stap in hun ogen noodzakelijk. Realisering van het Centrumplan Breukelen vraagt draagvlak en vertrouwen van zowel de gemeenteraad als de inwoners en de middenstand binnen de gemeente.

Ondanks het feit dat de raad gisteren een motie van wantrouwen tegen wethouder Streng met 7 tegen 8 stemmen verwierp, treden de wethouders gedrieën terug om ruimte te bieden aan een volgend college.

Dat is in het kort de boodschap die het college van burgemeester en wethouders tijdens een vanmiddag gehouden persconferentie naar buiten bracht.

Dinsdagavond 3 september kwam de raad van Breukelen in een extra-vergadering bijeen. Onderwerp van gesprek was de voortgang van het Centrumplan. In juli had een commissie, bestaande uit de fractievoorzitters van de raadspartijen, het verzoek gekregen om de situatie in kaart te brengen die was ontstaan met het afhaken van Aldi als partij in het Centrumplanproject. Bespreking van de bevindingen en aanbevelingen vormde voor D66 aanleiding tot het indienen van een motie tegen wethouder Streng, portefeuillehouder voor het Centrumplan. De motie kreeg de steun van SGP - ChristenUnie, PvdA/Groen Links, ASP en een lid van Streekbelangen 93.

De uitslag en de daaraan voorafgaande discussie gaven het college aanleiding om zich te beraden op de ontstane situatie.

Vanuit de gedachte van collegiaal bestuur delen de drie wethouders de verantwoordelijkheid. Zij treden gezamenlijk terug omdat zij het draagvlak binnen de raad en de Breukelse gemeenschap onvoldoende achten om het Centrumplan met de noodzakelijke voortvarendheid tot uitvoering te brengen.

Belang van Breukelen staat centraal

Een eigentijds centrum van Breukelen is van levensbelang voor het voortbestaan van de dorpsgemeenschap. Daarvoor zijn ambitieuze plannen in ontwikkeling die de gemeente in nauw overleg met marktpartijen moet realiseren. Dat vraagt een vertrouwensbasis van waaruit raad en college kunnen opereren. Door terug te treden maken de wethouders het mogelijk dat een volgend college bij uitvoering van de plannen kan rekenen op voldoende draagvlak binnen de politiek en betrokken partijen.

Burgemeester Dales sprak tijdens de persconferentie van een moedige beslissing omdat de heren met hun keuze persoonlijke ambities en belangen ondergeschikt maken aan het belang van de gemeente.