MADAME TUSSAUD

Madame Tussaud's Popularity Poll 2002

Madame Tussauds Popularity Poll 2002

Pim Fortuyn dit jaar het meest gewilde beeld

Amsterdam, 4 september 2002 De overleden politicus Pim Fortuyn en Prinses Maxima zijn het meest hot bij de Nederlanders dit jaar. Ook de nieuwe Minister-President Jan-Peter Balkenende en Britney Spears gooien hoge ogen en in het rijtje beroemde Hollandse kunstenaars komt Herman Brood dit jaar met stip binnen op nummer drie na Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Madame Tussauds Popularity Poll 2002, waarin bezoekers ieder jaar mogen aangeven wie hun favoriete ster is. De jongste enquête werd ingevuld door 500 personen uit binnen- en buitenland.

Maxima en Lady Di
Veruit de meest favoriete persoon onder de Nederlanders is Prinses Maxima. Opvallend is dat zij vooral populair is onder de vrouwen en dat haar man Prins Willem-Alexander slechts vier keer wordt genoemd door de geënquêteerden. Ook Kylie Minogue en Lady Di blijken populair. Van de bezoekers die meededen aan de enquête noemen de meeste Brad Pitt en Julia Roberts als hun favoriete acteur en Michael Schumacher en David Beckham als hun favoriete sportman. De populairste Nederlandse sporters zijn wielrenster Leontien van Moorsel en zwemster Inge de Bruijn.

Pim Fortuyn
Van de bezoekers aan Tussauds vindt de meerderheid van de ondervraagden Maxima het beste beeld; Lady Di volgt op een tweede plaats en vlak hierachter komt Herman Brood. Het zijn in deze categorie voornamelijk de buitenlanders die kiezen voor Lady Di en de Nederlanders voor de andere twee beelden. Ook Wim Kok en Majoor Bosshardt worden genoemd als beste beeld. De Popularity Poll 2002 toont aan dat Pim Fortuyn het meest aangevraagde beeld van dit moment is.

Emile Ratelband
Missen als kiespijn doet men Osama Bin Laden en Adolf Hitler, die het meest worden gehaat onder de geënquêteerden. Evenals vorig jaar is ook Emile Ratelband (onder de Nederlanders) niet erg geliefd. Britney Spears blijkt in Madame Tussauds fans te hebben én mensen die haar niet kunnen luchten of zien. Zij wordt namelijk genoemd bij Aan wie heeft u een grote hekel en Wie vindt u de hotste persoon van 2002. In deze laatste categorie scoren ook Pim Fortuyn en Maxima (onder de Nederlanders), zangeres Shakira, Jennifer Lopez en Kylie Minogue hoog.

Bij de vraag Wie is uw favoriete politicus worden eigenlijk maar drie namen genoemd. Opvallend hierin is de snelle opmars van Jan-Peter Balkenende, weliswaar nog altijd op ruime afstand tweede na Pim Fortuyn (no.1), maar populairder dan de nummer drie Wim Kok. Nederlanders noemden dit drietal het meest.

Tot slot heeft Madame Tussauds aan de hand van de Popularity Poll meer inzicht gekregen in roddelend Nederland en de rest van de wereld. Het blijkt dat de ondervraagden het liefst roddelen over vrienden en beroemdheden en dat men dat het liefst thuis, aan de telefoon of in het café doet. De meest gelezen roddelbladen zijn onder de geënquêteerden Privé en Story.