Korps: Flevoland, plaats: Almere 4-09-2002 Vermiste man gevonden
Stafdienst Communicatie, 06-51401952

Vermiste man gevonden

ALMERE In het Weerwater is vanmiddag tegen half vijf het levenloze lichaam gevonden van de 49-jarige Almeerder die sinds maandagnacht vermist werd. Kort daarvoor werd de boot gevonden. Een zoekactie was opgezet.

De 49-jarige Almeerder zat met een 49-jarige Amsterdammer in een boot op het Weerwater. De boot zonk. De Amsterdammer kon de wal bereiken. De Almeerder is verdronken. Er is een onderzoek opgestart.

Naar aanleiding van de persconferentie die Burgemeester Ouwerkerk vanmiddag heeft gegeven, is het volgende persbericht van de gemeente Almere verschenen:

GEMEENTE WACHT RESULTATEN POLITIE-ONDERZOEK AF

De gemeente Almere wacht de resultaten af van het onafhankelijke feitenonderzoek dat de politie Flevoland is gestart omtrent de vermissing op het Weerwater afgelopen maandagnacht. Hiertoe is besloten nadat getuigen en omstanders hun bezorgdheid hebben geuit over de handelwijze van de brandweer.

Het politieonderzoek richt zich op de vraag hoe de 49-jarige Almeerder te water is geraakt. Er zal gekeken worden naar de reden waarom de boot is omgeslagen, maar ook wordt de rol van alle hulpverlenende instanties onder de loep genomen. Voor dit onderzoek zullen getuigen, zowel omstanders als medewerkers van de brandweer, GGD en politie, worden gehoord.

Intussen gaat de zoekactie naar de vermiste man onverminderd door. Deze zoekactie wordt verricht door de brandweer, de reddingsbrigade en de politie. Ook een helikopter en speciale speurhonden van de politie, die menselijke geur in water kunnen onderscheiden, zijn ingezet.

Drie rechercheurs hebben de zaak in onderzoek. Mocht het nodig zijn dan wordt het team uitgebreid. Deze rechercheurs zijn afkomstig van district Noord om de onafhankelijkheid van het onderzoek te waarborgen. Almeerse agenten zijn uiteraard betrokken bij het geheel. Mochten de resultaten van het politie-onderzoek daartoe aanleiding geven, dan zal de gemeente niet aarzelen nader onderzoek te laten plegen. Burgemeester Ouwerkerk, tevens hoofd politie en brandweer, heeft daarvoor de hoofdinspecteur van de Inspectie Orde en Veiligheid benaderd en om zijn eventuele medewerking gevraagd.

De gemeente heeft inmiddels twee brieven van getuigen gekregen, die volgens de klachtenprocedure worden behandeld. De betrokken partijen worden daarin beiden gehoord. Als de indiener het oneens is met de uiteindelijke beslissing (maximaal zes weken), wordt de klacht opgepakt door de onafhankelijke gemeentelijke ombudsman.

Burgemeester Hans Ouwerkerk heeft op de dag na het ongeval contact met de getroffen familieleden opgenomen om zijn medeleven te tonen.