Gemeente Hilversum

Werkbezoek gedeputeerde

Op woensdag 4 september heeft de heer H.M. Meijdam, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, een werkbezoek gebracht aan Hilversum. Hij sprak met wethouder H.MA. Borstlap over de steun die de provincie aan de stedelijke vernieuwing (ISV) in Hilversum wil geven. Om de daad bij het woord te voegen verrichtte Meijdam de starthandeling van de nieuwbouw van het WoonZorgcentrum St. Joseph aan de Minckelersstraat. Eén van de sleutelprojecten bij de vernieuwing in het ISV pilotgebied Liebergen.

Enkele miljoenen euro´s
De gemeente kan een extra ISV-subsidie van enkele miljoenen euros tegemoet zien.
Hilversum wordt opgenomen in het provinciale UNA/ISV programma 2002-2005, dat aan het eind van dit jaar door provinciale staten wordt vastgesteld. Ter voorbereiding hiervan legt de gedeputeerde een aantal werkbezoeken af aan verschillende gemeenten. Hilversum wordt als eerste bezocht en de gemeente is nu al verzekerd van een plaats in het UNA/ISV-programma. Dit programma wordt gefinancierd uit een deel van de UNA-gelden, die zijn vrijgekomen door de verkoop van aandelen van energiebedrijven.
De steun van de provincie gaat naar drie projecten: de nieuwe woondienstenzones, de vernieuwing van Liebergen en de sanering van het gasfabriekterrein aan de Kleine Drift.

Woondienstenzones
Woondienstenzones zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen met een of andere beperking langer in hun eigen woning of in hun eigen buurt kunnen blijven wonen. Vooral in het oostelijk deel van Hilversum is dit belangrijk, omdat daar op dit moment nauwelijks voorzieningen zijn en er bijvoorbeeld wel veel ouderen wonen. Als onderdeel van de stedelijke vernieuwing is gekozen voor een nieuw soort oplossing. Er komen geen traditionele verzorgings- of verpleegtehuizen. Wel komt er een aantal nieuwe centra van waaruit zorg en welzijnsdiensten worden geboden aan alle mensen die binnen een straal van 300 meter van zon centrum wonen. De provincie en de gemeente denken dat hierdoor beter aangesloten wordt bij de individuele behoeften van de mensen. Bovendien streeft de gemeente naar integratie met het reguliere welzijnswerk, zodat het verschil tussen algemeen en bijzonder niet meer zo groot is. Het WoonZorgcentrum St. Joseph op het Marimbaterrein is het eerste, nieuwe complex dat volgens deze filosofie wordt gebouwd door de R.K. Bouwstichting St. Joseph in samenwerking met de Samenwerkende Zorginstellingen Hilversum en de gemeente Hilversum. Vergelijkbare complexen zijn gepland in het Vierkerkenhuis en op de Lieven de Key - locatie in de wijk Noordoost.

Liebergen
Over de herstructurering van Liebergen is de gemeente al enige tijd in gesprek met de woningcorporaties en met de buurtbewoners. In april van dit jaar hebben de bewoners in de buurtvisie een aantal voorstellen gedaan. Gedeputeerde Meijdam is zeer geïnteresseerd in de Hilversumse aanpak bij het betrekken van de bewoners. Eén van de belangrijkste aanbevelingen is om het karakter van de buurt in stand te houden. Dit vraagt bijzondere inspanningen op het gebied van restauratie en stelt hoge architectonische eisen aan de nieuwbouw. In de Nassaubuurt en de Van t Hoffbuurt is bescherming van de cultuurhistorische waarden van groot belang omdat deze gebieden door de provincie bij het rijk zijn voorgedragen als beschermd stadsgezicht. Door middel van de UNA/ISV samenwerking geeft de provincie extra mogelijkheden aan de gemeente en aan de woningcorporaties om de vernieuwing van Liebergen op een verantwoorde manier uit te voeren.

Verplaatsing sternet
Het voormalige REGEV-terrein aan de Kleine Drift is opgenomen in het provinciale Programma Gasfabrieken. Dit programma is bedoeld om de bodemverontreiniging van gasfabriekterreinen te saneren en tegelijk deze terreinen te herontwikkelen. Herontwikkeling maakt de sanering goedkoper door werk met werk te maken. Hilversum heeft voor het REGEV-terrein een ontwikkelingsvisie gemaakt waarin staat dat het terrein een belangrijke functie kan vervullen voor de hele wijk oost, met nieuwe woningen en nieuwe sport accommodaties en andere voorzieningen. De gemeente en de provincie zijn overeengekomen om geld vrij te maken om het hoofdgasleidingnet aan te passen teneinde de sanering en herontwikkeling mogelijk te maken.

datum bericht 5 september 2002