Provincie Limburg

Provincie Limburg steunt 'Jacobs pelgrimsweg maasroute'

Financiële bijdrage van maximaal 45.000,-.

Gedeputeerde Staten hebben besloten de Stichting Pelgrimswegen naar St. Jacob een provinciale subisidie toe te kennen van maximaal 45.000,-. De Stichting heeft zich tot doel gesteld de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, die ook de Provincie Limburg doorkruist, opnieuw zichtbaar te maken. De Limburgse pelgrimswegen vormen onderdeel van een zeer uitgebreid Europees routenetwerk.

Op 4 september a.s. wordt het project 'Pelgrimsroute' in het stadhuis van Roermond gepresenteerd, op uitnodiging van de provincie Limburg en het Landschafstsverband Rheinland. Voor de presentatie worden de gemeenten langs de pelgrimsroute, het Limburgs Bureau voor Toerisme, de regionale VVV's en het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en andere belanghebbenden uitgenodigd.

Het Limburgse initiatief van de Stichting, die bestaat uit vrijwilligers, sluit nauw aan bij een soortgelijk initiatief van het Landschaftsverband Rheinland en is in nauwe samenwerking met het Landschaftsverband tot stand gekomen. Het Limburgse deel van het Europese netwerk bestaat uit twee delen. In Noord-Zuid richting loopt de route van Emmerich-Straelen in Duitsland via Venlo en Roermond langs de Maas tot Maastricht-Eijsden tot Visé in België . De Oost-Westroute loopt door Zuid-Limburg van Aken-Vaals via Houthem St. Gerlach naar Maastricht.

Onderdeel van het project om de route zichtbaar te maken is de publicatie van een routeboek, een wandelgids met daarin een beschrijving van de belangrijke cultuurhistorische monumenten en wetenswaardigheden, openbaar vervoersmogelijkheden en logies- en verblijfsmogelijkheden. Tevens vindt in samenwerking met de gemeenten langs de route bewegwijzering en onderhoud van de route plaats. De publicatie sluit aan bij publicaties van het Landschafstverband Rheinland.
2-7-2002 10:06