Drempels weg


Internetcafés voor mensen met handicap openen 4 september

Je staat af en toe te kijken van de hoeveelheid aanwezige kennis

19-08-2002
Iedereen praat over internet, dus waarom zou dat er voor onze mensen niet kunnen zijn? Aldus Hans Bax, directeur van STD De Slaaborg. Hij opent op 4 september in Aalten, Eibergen en Silvolde gelijktijdig 3 internetcafés in dagcentra voor activiteiten.

Op iedere locatie komen drie computers te staan. De software is aangepast op onze bewoners: verstandelijk gehandicapten, eventueel met een motorische handicap. Maar ook niet-bewoners met een handicap zijn welkom. De Slaaborg heeft bewust gekozen voor deze kleinschalige opzet. We maken gebruik van onze eigen ruimte, dat drukt de kosten aanzienlijk.

Het benodigde geld is op een originele manier ingezameld. Bij de opening van ons nieuwe hoofdkantoor afgelopen voorjaar hebben wij verzocht de gebruikelijke planten en boeketten te vervangen voor een financiële donatie. Zo hebben we het grootste deel van de benodigde 45.000 euro opgehaald.

Integratie
De bewoners van de Slaborg zijn al voor de officiële opening erg enthousiast. Je staat af en toe te kijken van de hoeveelheid kennis die nu al aanwezig is. Nu heeft al 1 op de 12 bewoners een computer. Er zijn verschillende clubs van hobbyisten, die hoef je echt niets meer te vertellen.

Opzet internetcafé
De internetcafés zijn opgezet om de integratie en maatschappelijke participatie van mensen met een (verstandelijke) beperking te bevorderen.De regels zijn dan ook gelijk aan die van andere internetcafés: je kunt internetten, er is koffie, maar voor alles moet betaald worden. Alleen zijn de bedragen lager.

Voorlopig kunnen internetters alleen in de avonduren terecht. We verwachten niet dat we overdag veel aanloop krijgen, mensen met een verstandelijke beperking zijn immers ook de hele dag bezig, met werk of dagbesteding.

Vrijwilligers
Maar als meer mensen overdag willen komen, kunnen we natuurlijk vaker opengaan. Daarvoor hebben we dan wel meer vrijwilligers nodig. Deze hoeven niet alles van computers te weten: wij verzorgen de opleiding. Standaard zijn naast de vrijwilligers twee professionele begeleiders aanwezig.

Openbaar
In de toekomst ziet Baks meer internetcafés voor doelgroepen ontstaan. Ik zie het als een taak van de gemeente om te zorgen voor openbare internetcafés. Daar zou iedereen terecht moeten kunnen: dus ook ouderen, of mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Ik ben daarover in overleg met de lokale politiek, want we willen graag meehelpen bij het opzetten. Wethouders reageren meestal positief, maar het duurt allemaal lang. Daarom zijn we zelf maar begonnen.