Rijksuniversiteit Groningen

Functioneren na beenamputatie kan verbeterd

Tanneke Schoppen onderzocht hoe goed mensen weer kunnen functioneren na een beenamputatie en waar dit succes van afhangt. De meeste mensen die een beenamputatie moeten ondergaan zijn ouder dan 60 jaar, waarbij vaatproblemen vaak de aanleiding zijn. Bij mensen tussen de 18 en 60 jaar is een ongeval of kanker meestal de oorzaak. Schoppen: "We willen zo vroeg mogelijk na de amputatie inschatten hoe de patiënten op de lange termijn weer kunnen functioneren. Zowel in het dagelijks leven als in hun werk. Als je dat weet kun je het revalidatieprogramma beter daarop afstemmen." Schoppen promoveert op 4 september 2002 in de Medische Wetenschappen.

De oudere amputatiepatiënten (veruit de grootste groep) bereiken een laag functioneel niveau in het dagelijks leven, zo blijkt uit het onderzoek. Ten aanzien van deze groep heeft Schoppen een aantal aanbevelingen voor revalidatieartsen. Zo blijkt het functioneren van deze mensen te voorspellen te zijn op basis van de leeftijd, het functionele niveau voor de amputatie, de stabalans voor de amputatie en de stabalans op één been na de amputatie. Ook de ernst van stemmingsstoornissen en de geheugenfunctie van de patiënt spelen een rol in het voorspellen van het functioneren na een beenamputatie. Mogelijk zijn de resultaten van de revalidatie te verbeteren door hier vanaf het begin extra aandacht aan te schenken.

Snelle arbeidsreïntegratie

De werkende amputatiepatiënten blijken in de arbeidssituatie nog obstakels tegen te komen die volgens Schoppen te verminderen zijn: "Voor mensen boven de 40 jaar met een beenamputatie is extra begeleiding nodig om verlies van werk te voorkomen. Daarnaast moeten de patiënten na de amputatie zo snel mogelijk weer aan het werk gaan en moet de werkplek zorgvuldig worden aangepast aan de beperkingen die iemand met een beenamputatie heeft." Een ander belangrijk punt is, volgens Schoppen, het verbeteren van de promotiekansen voor deze groep werknemers. De kansen hierop lijken namelijk lager dan de kansen van gezonde collega's. "Werknemers met een beenamputatie blijken meer lichamelijke gezondheidsklachten te hebben, maar zijn desondanks tevredener over het werk dan gezonde werknemers", aldus Schoppen.

Arbeidsrevalidatie

Gespecialiseerde arbeidsrevalidatieprogramma's zijn niet voor alle patiënten nodig, maar wel voor de groep oudere werknemers die een beenamputatie ondergaan, mensen die laag opgeleid zijn, patiënten die meerdere aandoeningen hebben en mensen met beperkte functionele mogelijkheden met of zonder beenprothese. "De kans op een succesvolle arbeidsreïntegratie kan worden vergroot door een goede samenwerking tussen revalidatieartsen, bedrijfsartsen, patiënten, werkgevers en uitvoeringsinstellingen, zoals bijvoorbeeld het nieuwe uitvoeringsorgaan werknemersverzekeringen, UWV", aldus de promovendus. /ImK

Tanneke Schoppen (Dordrecht, 1969) studeerde geneeskunde in Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de disciplinegroep Revalidatie en het Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken (NCG) van de RUG. Per 1 oktober gaat Schoppen als revalidatiearts werken bij het Centrum voor Revalidatie Groningen.

Datum en tijd

woensdag 4 september 2002, 16.00 uur

Promovendus

mw. T. Schoppen, tel. (050)361 92 06, fax (050)361 17 08, e-mail: t.schoppen@rev.azg.nl (werk)

Proefschrift

Functional outcome after a lower limb amputation

Promotores

prof.dr. W.H. Eisma, prof.dr. J.W. Groothoff en prof.dr. L.N.H. Göeken

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Agenda

Letterenlezing