Gemeente Eindhoven

Persbericht: 26 augustus 2002, no. 142

Van woensdag 4 tot en met maandag 9 september

Feestelijke opening nieuwe Stadshuis in Eindhoven

Op woensdag 4 september, om 13.30 uur, opent Frank Houben, Commissaris van de Koningin in Noord Brabant, officieel het nieuwe gerenoveerde Stadshuis van Eindhoven. Het is tevens het startsein voor de vele gevarieerde activiteiten en evenementen die zes dagen lang in dit nieuwe ontmoetingscentrum voor burger en politiek op het Stadshuisplein georganiseerd worden.

Het Eindhovense Stadshuis is de afgelopen twee jaar ingrijpend verbouwd. De bouwkosten van ongeveer 16 miljoen Euro werden onder meer gebruikt voor het aanbrengen van een nieuwe glazen dak met een innovatief systeem van warmteterugwinning, het vernieuwen van de technische instalaties en het opnieuw inrichten van de raadszaal, de trouwzaal en de vergader- en werkruimten. Meer dan vroeger is het Stadshuis nu een ontmoetingsplaats waar naast vergaderingen en trouwerijen ook politieke en cuturele evenementen georganiseerd worden. Deze politieke en culturele evenementen kunnen ook het debat aanzwengelen over samenspraak en samenwerking, de thema's die het nieuwe bestuur van Eindhoven als leidraad heeft gekozen voor de komende vier jaar. Symbolisch wordt al naar deze nieuwe functie verwezen met de nieuwe naam Stadshuis waarbij de toegevoegde 's' synoniem is voor de samenspraak die Eindhoven voorstaat.

Op de website van de gemeente Eindhoven (www.eindhoven.nl) staan een aantal fotos die een beeld geven van het vernieuwde stadshuis.

Programma

Woensdag 4 september, om 13.30 uur,
burgemeester Rein Welschen houdt een toespraak, waarna Commissaris van de Koningin Frank Houben het woord neemt en een lint doorknipt waarin meer dan honderd kleurrijke linten zijn samengevoegd. Deze linten zijn gemaakt door Eindhovenaren in de leeftijd van 0 tot en met 105 jaar die allemaal een lint van 50 centimeter hebben voorzien van een eigen kenmerk.

Om 14.20 uur
speelt stadsbeiaardier Arie Abbenes een speciaal door René Uylenhoek voor deze opening gecomponeerd stuk op het carillon van het nieuwe Stadshuis. Tijdens dit concert wordt ook de nieuwe bes-klok in gebruik genomen. Deze klok is geschonken door de bedrijven die het nieuwe Stadshuis hebben gerenoveerd. Door deze nieuwe bes-klok kunnen nu ook andere composities ten gehore worden gebracht.

Op zaterdag 7 september houdt het Stadshuis van 10.00 tot 16.00 uur een Open Dag. Tijdens deze Open Dag kunt u het nieuwe Stadshuis bezichtigen en kijken en luisteren naar optredens van het Stadhuisorkest Dubbel Sikx, Eindhovense zangkoren en het musicalgezelschap Echt Eindhoven.

Op zondag 8 september is er van 10.00 tot 16.00 uur opnieuw een Open Dag, nu met presentaties van onder andere de Stadsschouwburg. Van 17.00 tot 18.00 uur is er een gratis optreden van Slagerij van Kampen. Deze landelijk bekende slagwerkgroep treedt op naast het Stadshuis en voor de kantoren van de GGD. Vanaf 20.30 uur is de Eindhovense band Beef te zien.

Op maandag 9 september worden de feestelijkheden om 21.45 uur afgesloten door burgemeester Welschen in de raadzaal van het Stadshuis.

Luminarium

Op het Stadhuisplein kan iedereen van woensdag 4 september tot en met maandag 9 september kennis maken met Luminarium, een architectuurproject voor grote evenementen. Luminarium is een 'luchtkasteel' van 1100 vierkante meter met veelkleurige kunststoftenten in de vorm van bijvoorbeeld bollen en pagodes. Met luchtdruk wordt het gehele bouwwerk op spanning gehouden zodat je er ook doorheen kunt wandelen. Iedereen (de toegang is gratis) kan ongeveer 15 tot 20 minuten in het Luminarium verblijven en genieten van de lucht, het licht en de zachte wanden. Wilt u zich vooraf een beeld vormen dan kunt u kijken op internet
www.architects-of-air.com/main.html.

De openingstijden van Luminarium zijn:

Woensdag 4 september van 15.00 tot 21.00 uur;
Donderdag 5 september van 12.00 tot 18.00 uur;
Vrijdag 6 september, van 12.00 tot 18.00 uur;
Zaterdag 7 september van 10.00 tot 16.00 uur;
Zondag 8 september van 10.00 tot 16.00 uur;
Maandag 9 september van 12.00 tot 18.00 uur.

ZT Hollandia presenteert

Het Zuidelijk Toneel Hollandia presenteert bij de opening van het Stadshuis in de raadzaal vier gratis voorstellingen. Het zijn toneelstukken die dit landelijk bekende gezelschap al eerder speelde.

Op vrijdag 6 september, om 20.00 uur, Kingcorn
Op zaterdag 7 september, om 14.00 uur, Wondkoorts Op zondag 8 september, om 14.00 uur, Nageslacht, Op maandag 9 september, om 20.00 uur, Vermoorde onschuld.

Exposities

In het Stadshuis is vanaf woensdag 4 september, 14.00 uur, in de Verborgen Kamer (de nieuwe expositieruimte van het Stadshuis) een fototentoonstelling van de Eindhovense fotograaf Noud Swinkels te zien over de opening en de Open Dag van het Stadhuis in september 1969. In september wordt deze afgewisseld met de presentatie van het Streekarchief over de opening van het Stadhuis in 1969. Bij gelegenheid van de opening is ook een studie verricht naar het gehele werk van ir. Jan van der Laan, de architect van het Eindhovense Stadshuis. Dit, door de gemeente gesponsorde fotoboek, is verkrijgbaar voor 29,95 Euro. Telefonisch bestellen kan ook via tel.nr. 040 2382333 of via www.eindhoven.nl.