Ingezonden persbericht


Persbericht
27 augustus 2002

BROOD JATTEN BIJ DE BEREN - Artis in oorlogstijd

4 september 2002 - 13 april 2003

Woensdag 4 september aanstaande om 17.30 uur opent Hannah Belliot, wethouder Cultuur van de Gemeente Amsterdam, in het Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Brood jatten bij de beren - Artis in oorlogstijd. Een verrassende tentoonstelling voor jong en oud, gemaakt in samenwerking met de dierentuin. Brood jatten bij de beren vertelt over de bijzondere gebeurtenissen in de dierentuin tijdens de Tweede Wereldoorlog, over de dieren en hun verzorgers, over de bezoekers en de dingen die in het geheim gebeurden.

Het onderzoek voor de tentoonstelling leverde veel nieuw materiaal op: authentiek filmmateriaal, prachtige affiches en folders, een bijzondere kleurendia (Artis-bezoekers, circa 1942: kinderen op de rug van een olifant). Tijdens interviews met betrokkenen kwamen ontroerende herinneringen naar boven, zoals bij mevrouw Verdoner-Kan, als klein meisje "... ondergedoken bij een echtpaar in de Plantage Middenlaan van november 1942. Ik ging zo vaak naar Artis dat de bewakers me kenden en op de kameel lieten rijden. Artis was het enige lichtpuntje in mijn leven. Ik was vooral dol op de kinderboerderij, waar ik de dieren in mijn armen kon nemen." De schoonmaker van het Verzetsmuseum bleek als hongerige Amsterdamse jongen in de winter van 44/45 met een stok met een spijker brood te hebben bemachtigd van de beren.

De bijzondere vormgeving van Brood jatten bij de beren is verzorgd door acht Amsterdamse kunstenaars: Christina Hallström, Natascha Hesse, Carla Hoekendijk, Dorothée Meddens, Caroline Prisse, Svetlana Tiourina, Riët Wanders en Renée de Zwart. Stichting Kunstenaars & Co stelde het museum met een speciale subsidie in staat te komen tot deze ongewone vorm van samenwerking. Normaal werkzaam als zelfstandig kunstenaar, hebben deze vrouwen voor Brood jatten bij de beren hun creativiteit in dienst gesteld van een historisch verhaal. Het resultaat is een unieke vormgeving vol mooie vondsten en aparte beelden. Dierentransportkisten zijn getransformeerd tot vitrines en schuilplaatsen. Trekkend aan levensechte staarten leert de bezoeker welke dieren door omstandigheden gedwongen in Artis kwamen logeren. Door het schaarstespel ontdekt men hoe moeilijk het was zoveel mogelijk dieren de hongerwinter door te helpen. Brood jatten bij de beren is een tentoonstelling vol doe-dingen en mooie filmbeelden, vol beesten en spannende verhalen. Behalve in het Verzetsmuseum is een deel van de expositie te zien in de dierentuin zelf.

Bij Brood jatten bij de beren is voor alle kinderen een gratis speurboekje beschikbaar om de tentoonstelling zelfstandig of in groepjes te ontdekken.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Kunstenaars & Co, Ministerie van VWS, Schipholfonds, VSB Fonds, K.F. Hein Fonds, Kiwanis Club Amsterdam i.s.m. Drukkerij Elco, Gemeente Amsterdam, Stichting DOEN, Hooge Huys Verzekeringen en Kleurgamma.

BROOD JATTEN BIJ DE BEREN - Artis in de oorlog (4 september 2002 - 13 april 2003) Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: Openingstijden: Verzetsmuseum Amsterdam di t/m vr 10.00 -17.00 uur Marjolein Marreveld (PR en Publiekscontacten) za t/m ma 12.00 -17.00 uur e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org
www.verzetsmuseum.org

Verzetsmuseum Amsterdam
Plantage Kerklaan 61
1018 CX Amsterdam
tel: 020 620 25 35
fax: 020 620 29 60
e: info@verzetsmuseum.org