Ingezonden persbericht


Utrecht, 3 september 2002

LET OP: GEWIJZIGD PERSBERICHT

NIET 4 SEPTEMBER MAAR 11 SEPTEMBER

Afsluiting project Stichting Biologische Varkenshouderij

Leren van pionieren

Ria Beckers, voorzitter van Platform Biologica, overhandigt 11 september om 10.00 uur het 'Themaboek Biologische Varkenshouderij' aan staatssecretaris Odink van Landbouw. Het boek bundelt de ervaringen van het 3-jarige demonstratieproject van de St. Biologische Varkenshouderij (SBV) uit Gemert, dat 1 september 2002 eindigt. Was het in 1999 voor de biologische varkenshouders nog puur pionieren, nu komt de kennisontwikkeling en ondersteuning goed op gang.

Het regionale demonstratieproject van SBV uit Gemert kreeg eind 2000 een landelijke partner, het demonstratieproject BIOVAR gestart door Platform Biologica i.s.m. LTO, St. Natuur en Milieu en de Dierenbescherming. Doel van beide projecten, die intensief samenwerken, is het verzamelen en verspreiden van kennis over de biologische varkenshouderij en het demonstreren in de praktijk.

Concrete resultaten van het demonstratieproject van SBV zijn het 'Themaboek Biologische Varkenshouderij 2002' en de Video 'Omschakeling naar de biologische varkenshouderij: een portret van 2 varkenshouders'. Beide producten bevatten praktische kennis over alle aspecten van het houden van biologische varkens. Het Themaboek bevat tevens een lijst met wensen voor nader onderzoek, waarbij extra aandacht wordt gevraagd voor het belang van sterke interactie tussen onderzoekers en praktijk.

Helaas is één van de twee varkensbedrijven, die als demonstratiebedrijf deelnamen, gestopt. Het enorme gebrek aan kennis was een belangrijke reden. Van de varkenshouders, die nog zonder financiële ondersteuning net waren omgeschakeld in een pionierende sector, werd veel gevraagd. Acute knelpunten binnen de bedrijfsvoering van beide demobedrijven konden niet snel genoeg worden opgelost, ook al waren diverse kennisinstellingen (WUR Praktijkonderzoek Veehouderij, Louis Bolk Instituut, WUR vakgroep Milieutechnologie, DLV Advies) betrokken. Wel heeft dit geleid tot de ontwikkeling van veel nieuwe kennis voor de toekomst. BIOVAR gaat landelijk verder met de resultaten en ervaringen van SBV.

Praktische informatie:


- De overhandiging vindt plaats bij het Ministerie van LNV, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag, van 10.00 tot 10.30 uur in de Mansholtzaal.

- Het 'Themaboek Biologische Varkenshouderij' (EUR 27,50 incl BTW ex verzendkosten) en de 24 min. durende video bedoeld voor varkenshouders 'Omschakeling naar de biologische varkenshouderij: een portret van 2 varkenshouders' (EUR 12,50) zijn te bestellen via BIOVAR, tel. 0318-420405, zie ook www.biovar.nl

- BIOVAR heeft ook een videoband over biologische varkenshouderij ontwikkeld gericht op consumenten. Deze duurt 12 minuten en kost EUR 7,50 en is ook bij BIOVAR te bestellen.
Meer informatie:


- Platform Biologica, Maurits Steverink, Ketenmanager Biologisch Varkensvlees, 06.519.86.693. Platform Biologica is de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Kijk ook op onze website www.platformbiologica.nl.

- SBV, Ido Cranen, tel. 0492-390997