Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02-043

02-043 02-09-2002

Elektronische overheid van nature een worsteling

Overheidsorganisaties hebben organisatiestructuren nodig om onzekerheid te reduceren. Maar zulke structuren zijn minder flexibel. Dat geldt ook voor de daaraan gekoppelde elektronische overheidsloketten. Wil een overheidsdienst voortdurend in de pas blijven lopen met ontwikkelingen op het internet, zal het een deel van zijn op zekerheid gerichte organisatie in zekere mate moeten afzonderen speciaal voor dat internet. Anders blijft het een worsteling tussen voortdurend veranderen en rechtmatig en rechtsgelijk uitvoeren van wet- en regelgeving en beleid. Aldus Wolfgang Ebbers in zijn proefschrift `Facing the Digital World'. Ebbers promoveert op 4 september aan de faculteit Wijsbegeerte en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Twente.

In 1997 begon Ebbers aan een case-study onderzoek bij de Belastingdienst. Hij volgde een aantal jaren lang hoe deze overheidsdienst zijn website in zijn organisatie implementeerde. Aanvankelijk verwachtte Ebbers dat de introductie van het internet in de Belastingdienst de organisatie flink door elkaar zou schudden. Maar al snel bleek dat dat niet opging. Bovendien nam het gemiddeld aantal functionaliteiten dat werd toegevoegd, met de jaren af. Terwijl tegelijk de roep om nieuwe functionaliteiten toenam.

Organisme
Ebbers vond hiervoor een mogelijke verklaring doordat hij zich liet inspireren door een op interactie gebaseerde theorie die zijn oorsprong kent in de biologie: "Een organisme interacteert met zijn omgeving. De structuur van het organisme beperkt de veranderingen van het organisme die de interacties teweeg kunnen brengen." Ebbers vertaalde deze denkbeelden naar organisaties. Organisaties hebben structuren waarmee ze hun werk verdelen en coördineren. Overheden hebben organisatiestructuren nodig die het bieden van rechtsgelijkheid en rechtszekerheid mogelijk maken. Zulke organisatiestructuren richten zich op het reduceren van onzekerheid. Dat is een goede zaak, beweert Ebbers. Maar de keerzijde is dat die structuren van nature minder flexibel zijn. Als dat type structuren een elektronisch loket moet ondersteunen, dan wordt dat elektronisch loket ook minder flexibel.

Wil een overheidsorganisatie voortdurend in de pas blijven lopen met de snelle ontwikkelingen op het internet, dan zal zij een deel van haar op zekerheid gerichte organisatie moeten afzonderen speciaal voor dat internet. Anders blijft het een worsteling tussen voortdurend veranderen en rechtmatig en rechtsgelijk uitvoeren van wet- en regelgeving en beleid, aldus de promovendus.

Noot voor de pers
Drs. Wolfgang Ebbers promoveert op de mogelijke invloeden die een internet gerelateerd, virtueel front office kan hebben op de organisatiestructuur en de interne communicatiestructuur. Hij studeerde bedrijfscommunicatie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na zijn studie nam hij deel aan het opzetten van een aantal Internet initiatieven waaronder die van de Belastingdienst. Bij zijn promotie (4 september, 14:45 uur, Bestuursgebouw, zaal 2) zijn prof. J.A.G.M. van Dijk en prof. J. Groebel promotoren.

Contactpersoon Universiteit Twente, Bureau Communicatie: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

© Universiteit Twente 2002