Staatsbosbeheer

2 september 2002

Aanstaande woensdag 4 september om 20.30 uur op Nederland 3 zendt AVRO Klassiek het Wereld Natuur Concert uit met op het programma de 6e Symfonie van Ludwig van Beethoven. Het Wereld Natuur Concert is in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en Staatsbosbeheer tot stand gekomen en is uitgevoerd midden in de natuur; de Millingerwaard bij Nijmegen. De reden van dit bijzondere concert is het 40- jarig bestaan van het Wereld Natuur Fonds. De 6e Symfonie (Pastorale) van Ludwig van Beethoven werd uitgevoerd door het Orkest van de 18e eeuw onder leiding van Frans Brüggen.

Nieuwe natuur in de Millingerwaard

Het Wereld Natuur Fonds is samen met partners als Staatsbosbeheer en Stichting Ark ruim tien jaar bezig met de ontwikkeling van nieuwe natuur in Nederland. Belangrijk onderdeel van dit beleid is om het oorspronkelijke rivierenlandschap van ooijbossen, rivierduinen en nevengeulen in Nederland te laten terugkeren door wind en water haar gang te laten gaan. Op deze manier kan het gebied fungeren als natuurlijk waterreservoir en neemt de kans op overstromingen langs de rivier af. Ondertussen is het resultaat onder andere in de Millingerwaard, onderdeel van de Gelderse Poort, te bewonderen.

Nu liggen er stromende nevengeulen en door de wind opgeworpen rivierduinen, leven er bevers in de teruggekomen ooibossen en zwerven kuddes Konikpaarden en Galloway runderen over de zeldzame kruidige en bloemrijke stroomdalgraslanden. Bezoekers kunnen vrij rond zwerven en genieten van de wilde natuur. De Millingerwaard wordt beheerd door Staatsbosbeheer en Stichting Ark. Het Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer en Stichting Ark zijn trots op de manier hoe nieuwe natuur in de Millingerwaard tot stand komt.

Bijzondere entourage

Het Orkest van de Achttiende Eeuw heeft onder embarmelijke omstandigheden dit concert woensdag 21 augustus jl. opgenomen. Het decor bestaat dan ook voornamelijk uit regen en modder, waardoor het Wereld Natuur Concert een bijzondere ervaring is geworden.

AVRO Klassiek: Wereld Natuur Concert woensdag 4 september om 20.30 uur op Nederland 3
.

De herhaling is op 10 september op Nederland 3 om 14.12 uur.