Vereniging Nederlandse Gemeenten

Bewindslieden SZW zetten bezuinigingen door (4/9/02)

De bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijven bij hun voornemen van een enorme bezuiniging op het gemeentelijk arbeidsmarktbeleid en op de bijstand. Zij blijken ook niet te overtuigen van de onmogelijkheid om een belangrijk deel van die bezuiniging zonder problemen al in 2003 te realiseren. Dat is het resultaat van het eerste bestuurlijke overleg dat een bestuurlijke delegatie van de VNG maandag 2 september had met minister De Geus en staatssecretaris Rutte.

Pas nadat de Tweede Kamer zich over de bezuinigingen heeft uitgesproken bij de behandeling van de Miljoenennota gaat de VNG opnieuw in overleg met de bewindslieden over het resultaat van de Kamerbehandeling en de overige voorstellen uit het Strategisch Akkoord. Waarschijnlijk vindt dat overleg begin oktober plaats. De VNG zal de Tweede Kamer in de aanloop naar de behandeling van de Miljoenennota ook proberen te overtuigen van het onverantwoorde karakter van de voorgenomen bezuinigingen.

De VNG-delegatie heeft de bewindslieden voorgehouden dat de gemeenten op het terrein van werk en inkomen niet met minder toe kunnen. De werkloosheid zal als gevolg van de bezuinigingen nog meer oplopen en ook andere doelstellingen van kabinet en gemeenten zullen onder druk komen te staan. De economische vooruitzichten zijn al niet gunstig en het kabinet zal de komende periode nog meer maatregelen treffen waardoor meer mensen in de bijstand komen. De bewindslieden hebben een rooskleuriger beeld bij de mogelijkheid voor gemeenten om de bezuinigingen te verwerken, maar erkennen dat de bezuinigingen pijn zullen doen. Ze zien echter geen ruimte voor alternatieven.

Voor wat betreft de implementatie van de bezuinigingen in 2003 rekenen de bewindslieden op hulp van hun collegas van Justitie, VWS en OCW. De aan deze bewindslieden toegekende extra budgetten bevatten volgens De Geus en Rutte middelen om dat deel van de ID-banen en WIW-dienstbetrekkingen dat moet worden wegbezuinigd om te zetten in reguliere banen. De VNG zal dit standpunt van De Geus en Rutte in haar overleg met de bewindslieden van Justitie, VWS en OCW aankaarten. De VNG gaat er daarbij van uit dat zij ook de doelstelling van reservering van die banen voor langdurig werklozen willen handhaven.